Retrovizor

Španski igrač slučajno saznao da je princ. Sada ima ostrvo, titulu i milione dolara

Jordi Amat je tridesetogodišnji španski nogometaš koji široj javnosti nije pretjerano poznat.

FOTO: INSTAGRAM
FOTO: INSTAGRAM

Doduše, igrao je za Espanyol, Betis, Rayo Vallecano i mlade uzraste španske reprezentacije, a dio karijere proveo je i u Swanseaju te je igrao Premiership.

Nikad nije bio velika zvijezda i nije od nogometa zaradio koliko njegovi puno poznatiji kolege, ali se to sve preko noći promijenilo. Naime, Amat je sasvim slučajno saznao da je indonezijski princ i u nasljedstvo je dobio tamošnji otok i milionsko bogatstvo.

Za sve je zaslužna baka

Amat je rođen u općini Canet de Mar na periferiji Barcelone, a njegovi roditelji su iz Katalonije. Međutim, njegova baka je s otoka Siau u Indoneziji. Riječ je o otoku površine oko 160 kilometara kvadratnih.

Na njemu prema posljednjem popisu stanovništva živi nešto više od 45 hiljada ljudi. “Znao sam da postoji mogućnost da zbog bake uzmem indonezijsko državljanstvo i to mi je uvijek bilo zanimljivo zbog bakinih priča”, rekao je Amat u razgovoru za Marcu.

U novembru prošle godine Amat, koji trenutno igra u malezijskom klubu Johor Darul Ta’zim, konačno je postao državljanin Indonezije. “Laknulo mi je i bio sam presretan. Znao sam da je nekim mojim kolegama taj proces trajao i sedam godina”, rekao je.

Zaigrao za Indoneziju i preuzeo titulu princa

Međutim, Amatova baka nije bilo kakva Indonežanka. Nogometaš je ranije otkrio da je ona daljnji potomak indonezijskog kralja te da je bila princeza otoka koji je u vlasništvu njegove porodice, dok je njegov pradjed bio vladar većeg dijela otočja. Amat je sasvim slučajno doznao da je riječ o vlasništvu i tituli koji se nasljeđuju.

To Amata čini princem, a uzimanjem indonezijskog državljanstva maknute su sve prepreke da ga se i imenuje. Osim toga, Amat je ove godine debitirao za Indoneziju te je za reprezentaciju svoje nove domovine odigrao već četiri utakmice, piše Index.

Prihvati notifikacije