Ekonomija

Snažan rast svjetskih berzi, inflacija u SAD-u popušta

Na svjetskim su berzama prošle sedmice cijene dionica porasle, ponajviše na Wall Streetu, jer je usporavanje inflacije u SAD-u podržalo nade ulagača da će američka središnja banka usporiti tempo povećanja kamatnih stopa. Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 4,15 posto, na 33.747 bodova, dok je S&P 500 skočio 5,9 posto, na 3.992 boda, a Nasdaq indeks 8,1 posto, na 11.323 boda.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Snažan skok indeksa najviše se zahvaljuje podatku da je u oktobru inflacija u SAD-u pala s septembarskih 8,2 na 7,7 posto, najnižu razinu od januara i niže od očekivanja. To je potaknulo nadu da povećanje kamata daje rezultate i da će u idućem periodu američka središnja banka usporiti tempo podizanja ključnih kamata.

“Ovo je vrlo značajan podatak. Posljednjih se mjeseci nagađalo da je inflacija dosegnula vrhunac i tržište je bilo frustrirano jer podaci to nisu pokazivali. Po prvi put, to se sada vidi u podacima”, kazao je King Lip, strateg u kompaniji Baker Avenue Asset Management.

Nakon što je početkom novembra Fed već četvrtu sjednicu zaredom povećao ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova, analitičari očekuju usporavanje tempa. Prije objave izvješća o inflaciji procjenjivalo se da postoji 52 posto izgleda da će Fed u decembru povećati kamate za blažih 0,50 postotnih bodova, a sada su ti izgledi premašili 80 posto.

Zbog toga su prinosi na američki obveznice znatno pali, a pao je i kurs dolara prema najvažnijim valutama. Sve to podržalo je tržište dionica. “Podaci o padu inflacije podržali su nadu da se ciklus povećanja kamata bliži kraju. Zbog toga su snažno porasle cijene dionica u onim sektorima koji su vrlo osjetljivi na kretanje kamata”, kazao je Tim Courtney, analitičar u tvrtki Exencial Wealth.

Tako je prošle sedmice među najvećim dobitnicima bio tehnološki sektor, a predvodile su dionice Tesle, Applea, Microsofta, Mete, Amazona…

Zahvaljujući prošlosedmičnom snažnom rastu, najvažniji indeksi ublažili su gubitke u ovoj godini. S&P 500 u minusu je u odnosu na početak godine oko 16 posto, što bi, ako na ovim razinama ostane do kraja godine, bio njegov najveći godišnji pad od 2008. godine.

I na evropskim su berzama cijene dionica prošle sedmice porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,2 posto, na 7.318 bodova, no frankfurtski DAX skočio je 5,7 posto, na 14.224 boda, a pariški CAC 2,8 posto, na 6.594 boda. Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks porastao 3,9 posto, na 28.263 boda.

Prihvati notifikacije