Ekonomija

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

FOTO: BLOGGING GUIDE/UNSPLASH/ILUSTRACIJA
FOTO: BLOGGING GUIDE/UNSPLASH/ILUSTRACIJA

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 105.27 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 104.28 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 134.35 na 136.90 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1.0490 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.0575 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon što su jučer potonule više od 3 posto. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je jutros 0.55 posto, na 83.15 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0.53 posto, na 77.35 dolara.

Azijske berze blago pale

Na azijskim su berzama cijene dionica u utorak pale, kao i na Wall Streetu dan prije, no blago jer podršku tržištima pružaju vijesti o popuštanju restriktivnih covid-mjera u Kini.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0.4 posto, nakon što je jučer dosegnuo najvišu razinu u tri mjeseca.

Jutros je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0.3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0.1 i 1.3 posto.

Podršku tržištima pružaju vijesti o blagom popuštanju restriktivnih covid-mjera u Kini, što bi postupno moglo ubrzati rast druge po veličini svjetske ekonomije.

No ulagače je pokolebao jučerašnji pad Wall Streeta. Dow Jones skliznuo je 1.4 posto, dok je S&P 500 pao 1.8 posto, a Nasdaq indeks 1.9 posto jer je splasnuo entuzijazam po pitanju kamatnih stopa.

Tržište je posljednjih sedmica raslo zahvaljujući nadi ulagača da će američka središnja banka već od decembra usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Većina analitičara očekuje da će Fed ovoga mjeseca povećati kamate za ‘samo’ 0.50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0.75 bodova.

Međutim, popuštanje inflacijskih pritisaka ne ide tako brzo kako su se ulagači nadali.

U petak objavljeni podaci s američkog tržišta rada pokazali su da broj zaposlenih i dalje raste iznad očekivanja te da rastu i plate, što podržava potrošnju, ali i inflacijske pritiske.

Jučer objavljeni podaci pokazali su, pak, da i dalje znatno rastu aktivnosti u uslužnom sektoru, a da raste i zaposlenost u tom sektoru.

Ti su podaci naveli ulagače na oprez jer su i dalje otvorena ključna pitanja: do koje će razine Fed povećati kamate – na 4.75 ili 5.00 posto – i koliko će se dugo zadržati na tim razinama.

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3.75 do 4 posto, najvišoj razini od početka 2008. godine.

Pitanje je, također, može li američka ekonomija iduće godine izbjeći recesiju, s obzirom na Fedovo agresivno povećanje kamata u ovoj godini.

Prihvati notifikacije