Ekonomija

Wall Street oslabio na početku sedmice, na evropskim berzama dionice pale

Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzovni indeksi pali jer se ulagači, ionako zabrinuti zbog rasta kamata američke središnje banke, plaše usporavanja rasta kineske ekonomije zbog novih restrikcija protiv covid-19 virusa.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Dow Jones oslabio je 0,13 posto, na 33.700 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,39 posto, na 3.949 bodova, a Nasdaq indeks 1,09 posto, na 11.024 boda.

Ulagače je zabrinuo daljnji rast broja oboljelih od covida-19 u Kini, pa su splasnule nade u brzo popuštanje restriktivnih mjera.

U nedjelju je broj zaraženih dosegnuo gotovo 27.000, najviše od aprila, pa su u Pekingu i nekim drugim gradovima vlasti pozvale ljude da ostanu kod kuće i postrožile mjere za ulazak u grad.

To je podržalo strahovanja od daljnjeg usporavanja ionako usporenog rasta kineske ekonomije.

“Kina bi mogla uvesti nova ograničenja”

„Postoje strahovanja da bi Kina mogla ponovno uvesti neka od covid ograničenja koja je nedavno počela ukidati”, kaže Carol Schleif, direktorica u kompaniji BMO Family Office.

Uz to, splasnula je euforija u vezi popuštanja inflacijskih pritisaka u SAD-u i usporavanja tempa povećanja kamatnih stopa Feda.

Od središnje banke se u decembru očekuje povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova.

No, pitanje je kako će se idućih mjeseci kretati inflacija i do koje će razine Fed povećavati cijenu novca.

Zbog toga su ulagači oprezni, na što ukazuje mršav obujam trgovanja. Jučer je, primjerice, na američkim berzama vlasnika zamijenilo 9,5 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 11,9 milijardi.

I idućih se dana očekuje manji obujam trgovanja jer se bliži četvrtak i praznik Dan zahvalnosti, koji mnogi ulagači obično povežu s vikendom.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,12 posto, na 7.376 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,36 posto, na 14.379 bodova, a pariški CAC 0,15 posto, na 6.634 boda.

Prihvati notifikacije