Ekonomija

Pad evropskih berzi: Ulagači zabrinuti zbog situacije u Ukrajini i kamatnih stopa

Na evropskim su berzama cijene dionica danas pale jer su ulagači zabrinuti zbog povećanih tenzija između Rusije i Ukrajine, rasta kamatnih stopa središnjih banaka i usporavanja ekonomskog rasta.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je jutros u minusu 0.6 posto i skliznuo na najnižu razinu u sdmici dana.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0.46 posto, na 6959 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.14 posto, na 12.255 bodova, a pariški CAC 0.79 posto, na 5820 bodova.

I na azijskim su berzama cijene dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9:30 bio u minusu 1.4 posto, nakon rasta prošle sedmice. Pritom su cijene dionica u Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale između 1.4 i 2.8 posto. U Japanu i Južnoj Koreji danas se zbog praznika ne radi.

Azijske berze prate pad Wall Streeta u petak, kada su vodeći američki indeksi skliznuli više od 2 posto.

Na prodaju dionica ulagače su naveli podaci da je u septembru broj zaposlenih u SAD-u porastao za 263.000, nešto više nego što se očekivalo. Pritom je stopa nezaposlenosti skliznula na 3.5 posto, dok se očekivalo 3.7 posto.

To je dobra vijest jer pokazuje da je tržište rada i dalje snažno i da ekonomija raste.

No, po pitanju inflacije to je loša vijest jer se može očekivati daljnji rast plata, pa time i inflacijskih pritisaka. A to znači da će Fed i dalje agresivno zaoštravati monetarnu politiku.

Zbog toga se na tržištu novca sada procjenjuje da će Fed na dvodnevnoj sjednici 1. i 2. novembra ponovno, već četvrtu sjednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0.75 postotnih bodova.

Isto se uskoro očekuje od Evropske središnje banke, kao i britanske.

“U središtu smo najvećeg i najviše sinkroniziranog zaoštravanja monetarne politike u svijetu u više od trideset godina. Od te tri banke očekujemo daljnje povećanje kamata za 0.75 postotnih bodova”, kaže Bruce Kasman, direktor ekonomskih istraživanja u banci JPMorgan.

Ističe da će ove sedmice biti objavljeno izvješće o rastu potrošačkih cijena u SAD-u u septembru. Očekuje se da će inflacija blago skliznuti na 8.1 posto na godišnjoj razini, dok bi temeljna stopa inflacije, iz koje su izuzete cijene hrane i energije, mogla porasti sa 6.3 na 6.5 posto.

“Premda se očekuje blago popuštanje inflacijskih pritisaka, Fed vjerojatno neće obraćati pažnju na to sve dok je tržište rada presnažno”, kaže Kasman.

Pod najvećim su pritiskom jutros cijene dionica kineskih tehnoloških kompanija, nakon što su u petak američke vlasti iz sigurnosnih razloga objavile nove propise kojima se ograničava izvoz neke američke opreme za proizvodnju čipova Kini.

Prihvati notifikacije