Svijet

Senzacionalne vijesti iz najjače svjetske banke: ‘EU je riješila plinsku zagonetku, cijene idu na pola!‘

Evropske zemlje mogu izdržati ruske rezove u isporuci plina ove zime jer su problemi s opskrbom možda "uspješno riješeni", stoji u analizi vodeće američke banke Goldman Sachs.

FOTO: CHRIS KLEPONIS/EPA
FOTO: CHRIS KLEPONIS/EPA

Banka procjenjuje da će se cijene plina ove zime vjerojatno više nego prepoloviti jer su se napori zemalja EU-a da izbjegnu velike nestašice ove zime pokazali učinkovitima.

U procjeni objavljenoj u utorak stoji kako banka očekuje da će europske veleprodajne cijene prirodnog plina pasti s oko 215 eura po megavatsatu (MWh) na ispod 100 eura po MWh do kraja prvog kvartala iduće godine, pod pretpostavkom uobičajenih zimskih vremenskih uvjeta. Radi se o cifri koja je znatno ispod ranije predviđenih 213 eura po MWh, prenosi The Guardian.

Evropske zemlje požurile su napuniti svoja skladišta plina prije zime nakon što je ruski Gazprom smanjio isporuke, uključujući i one kroz plinovod Sjeverni tok 1, a mahnita potraga za plinom kako bi se popunile zalihe podigla je veleprodajnu cijenu energenta u nebesa. Ovog je mjeseca Gazprom produžio obustavu protoka plina kroz Sjeverni tok 1, ne spominjući vremenski okvir za njegovo ponovno otvaranje.

Analitičari Goldman Sachsa rekli su: “Smanjenje isporuke na neodređeno vrijeme putem Sjevernog toka 1 na nulu, ostavlja nadalje sjeverozapadnu Europu bez ikakvog ruskog plina. I dok često čujemo pitanje koje će biti posljedice za skladišta, vjerujemo da je bolji pristup postaviti pitanje koje će biti posljedice po cijene da bi se punjenje skladišta nastavilo prema potrebama.

Pročitajte još

To je zagonetka koju je Evropa uspješno riješila u proteklih godinu dana, kombinacijom smanjenja potražnje za plinom unutar Evrope i među kupcima (ukapljenog prirodnog plina – LNG) drugdje u svijetu, što je rezultiralo natprosječnim povećanjem zaliha”.

Analitičari Goldman Sachsa kažu kako očekuju da će skladišni kapaciteti biti popunjeni u prosjeku 90 posto do kraja oktobra, više od ciljanih 80 posto popunjenosti do 1. novembra za cijelu EU.

Prihvati notifikacije