Život

Savjeti za roditelje: Dokazana metoda za odgoj sretne i uspješne djece

Dr. Saamdu Chetri osnivač je Gross National Happiness centra u Butanu i veliki zagovornik podučavanja djeteta važnosti ispravnih namjera i truda. Kako pojašnjava, ova dva principa mogu dijete odvesti daleko.

FOTO: SHUTTERSTOCK
FOTO: SHUTTERSTOCK

“Moderno roditeljstvo je teško jer uključuje puno takmičenja, ali naučite svoje dijete da se takmiči sa sobom. Odmalena ih učite da rade jednu stvar više danas i da će zbog toga biti bolji nego jučer”, rekao je.

Njegov savjet je da s djetetom postupate u skladu s njegovom dobi, što smatra ključnim za odgoj sretnog i uspješnog djeteta.

Od rođenja do 8. godine

Prema dr. Chetri, bebe i malu djecu treba tretirati kao prinčeve i princeze. To znači maziti ih, ali i učiti važnim životnim vještinama. Uz to, trebaju osjetiti da ih volite i da su važni.

Od 9. do 12. godine

Ovo je dob kada roditelji trebaju pokušati izbjeći sve moguće greške.

“Izbjegavajte zamke, loše i opasne stvari. U ovoj dobi roditelji trebaju uključiti dijete u zajedničke probleme. Ako se svađate pred djetetom, također se izvinite jedno drugom u njegovoj prisutnosti kako bi znali da se mogu ne slagati s nekim, ali i da treba popustiti. Ovo je važna faza u kojoj djeca puno uče iz vašeg ponašanja. Zato im budite primjer”, rekao je.

Od 12. do 16. godine

U ovoj dobi, prema dr. Chetri, roditelji trebaju biti oštri s djetetom. To znači da moraju postaviti jasne granice i sklapati dogovore u kojima svi pobjeđuju. Postavite uslove, dopustite djeci da rade na svojim ciljevima i ulože trud.

“Neka znaju koji će biti ishod njihovog ponašanja. Primjera radi, ako ne ostvare uspjeh u školi, neće ići na odmor. Također, uključite ih u donošenje odluka. Ponudite teorijska pitanja, a dijete neka traži moguća rješenja”, ističe.

Nakon 16. godine

Ovo je faza u kojoj će vas dijete teško poslušati ako niste prijatelji. Dr. Chetra zato ističe da je to jedini način da osigurate da vas dijete sluša.

Prihvati notifikacije