Kultura

SARAJEVSKA PRIČA: Elmira Helać-Mekić objavila strip slikovnicu

Vogošćanska književnica Elmira Helać-Mekić jedna od najčitanijih autorica dječije književnosti, objavila je svoju sedmu knjigu, nešto drugačiju od njenih ranijih djela.

Elmira Helać-Mekić
FOTO: E. MURAČEVIĆ

Radi se o strip slikovnici pod nazivom “Sarajevska priča”. Po riječima autorice radi se o priči koja govori o sarajevskim ćuprijama.

FOTO:
FOTO:

-Golub Sivko i vrabac Bjelko kreću u avanturu, kaže Elmira Helać-Mekić. Šetaju Sarajevom, obilaze sarajevske mostove i uživaju uz svog domaćina, goluba pismonošu Brzog. Trudila sam se da na jedan specifičan, poseban i djeci interesantan način približim sarajevske ćuprije kojima svakodnevno “špartamo”. Vjerujem da će i ovo moje djelo, nakon 15. aprila ove godine, kada će po prvi put biti promovisano naići na veliku pažnju onih koji svo ovo vrijeme iza prate moj rad. Slikovnicu je, vrlo znalački, ilustrovala Enesa Ustamujić Sejdić.

FOTO:
FOTO:

Inače, prosvjetni radnik Elmira Helać-Mekić je dugi niz godina prisutna na književnoj sceni kao autor ali i promotor pisane riječi. Kroz svoj rad posebno je posvećena djeci s poteškoćama u razvoju i učenju, te saradnji sa školskim ustanovama koju ta djeca pohađaju.

Elmira Helać Mekić
FOTO: E. MURAČEVIĆ

Iza nje su romani za djecu “Kamen”, “Kaldrma”, “Psi s raskrsnice”, „Djetinjstvo jednog vremena“, “Mačak vegetarijanac i žaba u štiklama”, zbirka basni “Horozograd”. Njene knjige uvrštene su u novi nastavni plan i program i nalaze se na spisku obavezne školske lektire u Kantonu Sarajevo. Kandidatkinja je Bosne i Hercegovine za najprestižniju svjetsku nagradu za dječiju književnost „Astrid Lindgren Memorial Award“ koja se dodjeljuje u znak sjećanja na Astrid Lindgren, autoricu popularne knjige „Pipi Duga Čarapa“.