Sarajevo

Sarajevo: U zraku se bilježi smanjenje polena ambrozije, ali i drugih alergenih biljaka

U Sarajevu se u zraku bilježi postepeno smanjenje koncentracija polena ambrozije, ali i koncentracija polena drugih vrsta trava i drveća, što je i očekivano u ovom periodu.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Iz Centra za ekologiju i prirodne resurse “Akademik Sulejman Redžić“ je prema Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo upućen narativni izvještaj u kojem je sagledana situacija polena alergenih biljaka na području Kantona Sarajevo za posljednju sedmicu septembra, sa posebnim osvrtom na polen visoko alergene biljke ambrozije.

Kvalitativno-kvantitativnom analizom i specifičnim metodama koje se koriste u monitoringu polena, utvrđeno je da je kraj septembra obilježila niska do umjerena koncentracija polena alergenih biljaka u vazduhu. Na mjernoj stanici Pofalići prosječne vrijednosti su iznosile 203 pol.zrna/m3 zraka, a na mjernoj stanici Stari Grad 188 pol.zrna/m3 zraka.

U tom periodu konstatovan je polen visoko alergene biljke ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L.), čije su se konncentracije kretale u intervalu od 45 pol. zrna/m3 zraka do 46 pol. zrna/m3 zraka.

Poređenjem se uočava značajna sličnost vrijednosti koncentracije polena ambrozije s vrijednostima iz prošle godine, ali i značajan pad u odnosu na prethodne sedmice.

Pored polena visoko alergene biljke ambrozije, konstatovano je i prisustvo polena ostalih korovskih biljaka kao što su: pelin, kiselica, žare, bokvice i lobodi.

Prihvati notifikacije