Život

Neuobičajeni simptomi koji pokazuju da patite od sezonskih alergija

Drveće, trava, korov, polen i vlaga samo su neke od stvari koje izazivaju tegobe kod osoba osoba koje pate od sezonskih alergija.

FOTO: ILUSTRACIJA/ADIVA.HR
FOTO: ILUSTRACIJA/ADIVA.HR

Svi oni znaju da su kihanje, začepljenost nosa, crvene i oči koje svrbe neki od glavnih simptoma koje osjećaju.

Pročitajte još

Međutim, sezonske alergije mogu izazvati i neke čudne znakove koje pacijenti često ne povezuju sa sezonskim alergijama. Naučnici su pojasnili koji su to simptomi.

Loš zadah

Taj loš okus u ustima možda nije od hrane, nego od polena u zraku.

“Kada previše nosnog iscjetka sklizne niz stražnji dio grla, pacijenti mogu osjetiti mučninu, pa čak i povraćati”, pojašnjavaju stručnjaci, dodavši da se radi o bakterijama u ustima i grlu, što dovodi do karakterističnog lošeg zadaha.

Vrtoglavica

Osjećate se kao da ćete pasti, a ne možete naći konkretnog ‘krivca’ za to. Vaše alergije mogu biti krivac. Stalno nakupljanje sluzi u Eustahijevim cijevima, koje spajaju usta i unutarnje uho, može stvoriti pritisak unutar ušiju. To potencijalno može dovesti do hronične boli u uhu ili uzrokovati gubitak ravnoteže.

Gubitak mirisa

Posljednjih godina smo počeli povezivati ​​gubitak njuha s infekcijom COVID-19, ali to može biti i posljedica alergija.

“Sezonski alergični pacijenti ponekad mogu imati anosmiju, što je djelomični ili potpuni gubitak mirisa”, kažu eksperti i dodaju da se to može dogoditi kada su sluznice u nosu znatno nadražene ili začepljene.

Iscrpljenost

Osjećate li se malo više iscrpljeno nego inače? Nedostatak mirnog sna mogao bi biti uzrokovan simptomima alergije koji vas drže budnima noću.

“Osim simptoma alergije koji utječu na kvalitetu sna, oni također mogu pogoršati probleme sa spavanjem kao što je apneja za vrijeme spavanja, što također može utjecati na količinu sna”, rekla je dr. Julie Wendt.

To također može biti posljedica onoga što alergolozi nazivaju “sindrom umora od alergija”. Borba protiv alergija cijeli dan može učiniti vaše tijelo iscrpljenim, ostavljajući vas s puno manje energije tokom dana, rekao je dr. Robert Eitches.

Problemi s koncentracijom

“Kod alergija, mnogi ljudi prijavljuju maglu u mozgu, poteškoće s koncentracijom, pa čak i neke simptome ADHD-a”,kažu eksperti, pojašnjavajući da trošenje energije na druge stvari poput trljanja nosa ili očiju uzrokuje gubitak potrošne energije potrebne za fokusiranje.

Upaljeno grlo

Iako upaljeno grlo može biti simptom virusa, poput obične prehlade ili gripe, može biti i pokazatelj da se tijelo bori protiv sezonskih alergija. “To je zbog povećane proizvodnje sluzi u tijelu koja uzrokuje postnazalno kapanje, glavni uzročnik upale grla”, kažu stručnjaci.

Osim postnazalnog kapanja, bol u grlu bi mogla biti posljedica povećane upotrebe antihistaminika koji uzrokuju pretjeranu suhoću. Pojačano kihanje i kašljanje zbog postnazalnog kapanja također je simptom koji može dovesti do iritacije grla.

Hrkanje

Dok uobičajeni poremećaji spavanja poput apneje mogu dovesti do pretjeranog hrkanja, povećana kongestija također može biti krivac. “Nazalna kongestija zbog simptoma alergije pojačava hrkanje jer ograničava dišne ​​putove, utječući na cjelokupnu kvalitetu sna”, objašnjavaju eksperti.

Općenito, neliječene alergije mogu dovesti do hroničnih poremećaja sna i imati dugoročan učinak na zdravlje, dovodeći do višeg krvnog tlaka, zatajenja srca i debljanja.

Glasovne promjene

Pročišćavanje grla ili drugi nečujni zvukovi mogu biti još jedan znak alergije.

Neobjašnjive glavobolje

Povećani sinusni pritisak zbog začepljenja može biti samo razlog vaših neobjašnjivih glavobolja. Sinusne glavobolje obično su lokalizirane na čelu i obrazima, često ostavljaju to područje osjetljivim i obično su najgore ujutro, zbog pritiska koji se stvara zbog ležanja na ravnom položaju cijelu noć i često postaju manje intenzivne kako dan odmiče.

Osipi

Sezonske alergije mogu uzrokovati pogoršanje hroničnih stanja kože poput ekcema zbog povećane upale.

“Neke osobe također mogu razviti svrbež i osip nakon izravnog kontakta s alergenom. Ovo se često vidi ljeti kada se djeca igraju vani u travi i razviju uzdignute osipe koji svrbe nakon što su proveli vrijeme vani”, kažu eksperti.

Jezik koji svrbi

Usta ili jezik vas svrbe dok jedete određenu hranu, ali to ne znači da ste alergični na tu hranu. To bi moglo značiti da hrana unakrsno reagira s drugim alergenom. Jedan od primjera su ambrozija i banane. To je poznato kao oralni alergijski sindrom (OAS) i javlja se kada pacijenti sa sezonskim alergijskim rinitisom pojedu voće, povrće, začin ili orašaste plodove koji imaju unakrsnu reakciju. Obično se može ugušiti kuhanjem hrane.

Bolni zglobovi

Sezonski simptomi alergije mogu biti popraćeni općom upalom jer se tijelo pokušava riješiti alergena koji uzrokuju reakciju, što može dovesti do bolnog oticanja zglobova i bolova u tijelu dok se pokušava boriti protiv iritansa.

“Ova upala, u kombinaciji s umorom od lošeg sna i promjenama vremena koje donose sezonu alergija, može dovesti do čestih bolova u zglobovima”, objasnili su eksperti.

Zujanje u ušima

Zujanje u ušima može se pojaviti zbog povećanja tlaka zbog začepljenja, što može blokirati Eustahijeve cijevi, uzrokujući upalu i iritaciju.

“Oni koji pate od sezonskih alergija također imaju povećani rizik od infekcija uha jer uho nema sposobnost pravilnog odvođenja viška tekućine. Istraživanje je također pokazalo da pacijenti koji imaju sezonske alergije imaju značajno veću vjerojatnost da će imati disfunkciju Eustahijeve cijevi, još jedan vodeći uzrok tinitusa”, tvrde eksperti.

To također može dovesti do bolova u uhu, osjećaja punoće i zvukova poput pucketanja i krckanja u uhu, kao i do smanjenog sluha. Neke su studije otkrile da lijekovi protiv alergije mogu uzrokovati zujanje u ušima kao nuspojavu. Ako to doživite, to je svakako nešto što trebate prenijeti svom doktoru.

Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma ― ili klasične znakove borbe vašeg tijela s alergenima ― dobra vijest je da postoji mnogo načina da pronađete lijek. Za početak se dogovorite s alergologom da se testira i utvrdi na što ste alergični.

Ako simptomi nisu dobro kontrolirani lijekovima, injekcije protiv alergija mogu biti od koristi.