Život

4 znaka da ste razvili smrtonosnu alergiju na hranu poput chefa Michaela Chiarella

CHEF Michael Chiarello preminuo je prošle sedmice zbog alergijske reakcije koja je rezultirala anafilaktičkim šokom.

FOTO: PROFIMEDIA
FOTO: PROFIMEDIA

Pojedinosti o tome kako je došlo do alergijske reakcije još uvijek nisu poznate. Alergije na hranu pogađaju oko 4% odraslih i 8% djece, prema Klinici Mayo.

“Za neke ljude, alergijska reakcija na određenu hranu može biti neugodna, ali ne i teška. Za druge ljude, alergijska reakcija na hranu može biti zastrašujuća, pa čak i opasna po život”, objasnili su liječnici na web stranici Klinike.

Simptomi alergije na hranu obično se razviju unutar nekoliko minuta do dva sata nakon što pojedete štetnu hranu. Znakovi upozorenja na koje trebamo obratiti pozornost su svrbež, želučane tegobe, simptomi koji zahvaćaju uho, grlo i nos te vrtoglavica i/ili nesvjestica, prenosi Index.hr

Svrbež Peckanje ili svrbež u ustima i izbijanje osipa, popraćeno oticanjem usana, jezika, lica i grla, simptomi su koji se ne smiju ignorirati.

Želučane tegobe Mučnina i probavne smetnje obično se povezuju s alergijama na hranu. Mogu se javiti i povraćanje ili proljev.

Simptomi koji zahvaćaju uho, grlo i nos Prema Klinici Mayo, otežano disanje, promukli glas i začepljenost nosa su dodatni simptomi alergije na hranu.

Vrtoglavica i/ili nesvjestica Posjetite svog liječnika ili alergologa ako imate simptome alergije na hranu ubrzo nakon jela. Ako je moguće, posjetite svog liječnika čim se pojavi alergijska reakcija. Tako će lakše postaviti dijagnozu.

Imajte na umu da je najveći rizik kod alergija na hranu, kao što je bio slučaj s Chiarellom, anafilaksija – po život opasno stanje koje uzrokuje suženje dišnih putova i ozbiljan pad krvnog tlaka. Tinejdžeri i djeca posebno su pod velikim rizikom od anafilaksije, koja može rezultirati komom, kao i oni s poviješću astme. Neki znakovi anafilaktičkog šoka uključuju otežano disanje, crvenilo kože, svrbež dlanova ili stopala i ubrzan puls, prema Johns Hopkins Medicineu.

Kad je hrana u pitanju, najčešći su alergeni, koji uzrokuju 90% ozbiljnijih reakcija i anafilaksiju, školjke, kikiriki, orašasti plodovi, riba, jaja, mlijeko, pšenica, soja i sezam, navodi Klinika Cleveland.

Prihvati notifikacije