Sarajevo

Kanton Sarajevo - Polen ambrozije još prisutan u zraku, inspekcije vrše kontrole i izdaju naloge za uništenje

Prema zahtjevu Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, nadležne kantonalne inspekcije vrše pojačan nadzor uklanjanja ambrozije.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Na osnovu karte sa ucrtanim lokacijama staništa ove visokoalergene biljke, koju je dostavilo Ministarstvo, nadležni inspektori su obišli ta mjesta, te izdali naloge za mehaničko uništenje alergene biljke na privatnim parcelama, kao i javnim površinama gdje je uočena.

Kvalitativno-kvantitativnom analizom i specifičnim metodama koje se koriste u monitoringu polena drugu polovinu septembra obilježila je niska do umjerena koncentracija polena alergenih biljaka u vazduhu.

Uvidom u narativne izvještaje koji se pripremaju ispred Centra za ekologiju i prirodne resurse – Akademik Sulejman Redžić u ovom periodu konstatovan je i polen visokoalergene biljke ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L.) u vazduhu.

Vrijednosti koncentracije polena ambrozije su se kretale u intervalu od 64 pol. zrna/m3 zraka do 65 pol. zrna/m3 zraka.

Pored polena visokoalergene biljke ambrozije, konstatovane su i visoke koncentracije polena ostalih korovskih biljaka kao što su: pelin, kiselica, žara, bokvica i loboda.

U tom pogledu, a u cilju sprečavanja pojave alergijskih reakcija, neophodno je mehaničko uklanjanje ambrozije, kao i bezbjedno odlaganje prikupljene biomase prije samog oslobađanja polena. Poželjno je također kositi što veće površine kako bi se zajedno sa ambrozijom uklonile i ostale korovske biljke koje djeluju unakrsno i sinergijski, te dodatno narušavaju zdravlje stanovništa u Kantonu Sarajevo.

Osobama koje su alergične na polen ambrozije preporučuje se izbjegavanje ruderalnih i ostalih napuštenih površina, te što češći boravak u planinskim i šumskim ekosistemima.

– Da biste uklonili polen koji je pao na vas dok ste bili vani, istuširajte se i promijenite odjeću. Smanjite polen u prostoriji, prozore držite zatvorenim i koristite klima-uređaj ili HEPA prečistač da biste pročistili alegene iz vazduha. Provjerite vrijeme, saznajte kada vremenski uslovi, kao što je vjetar, povećavaju nivo polena da biste se mogli pripremiti. Upoznajte se s lijekovima protiv alergija, od lijekova do spreja za nos, razgovarajte s ljekarom o svojim mogućnostima – savjetuje se, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.