Svijet

Ruske snage intenziviraju ofanzivu u blizini Avdijevke

Ukrajinski komandant kodnog imena Andre u istočnom regionu Donjeck rekao je da ruske snage u toj oblasti pojačavaju ofanzivnu akciju u blizini grada Avdijevka, javlja Anadolija.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
Ilustracija

“Oni su 10. oktobra započeli aktivne ofanzivne aktivnosti s ciljem opsjedanja Avdijevke. Pješadija, sa dosta vojne opreme u gotovo svim pravcima, krenula je u ofanzivne akcije“, rekao je Andre u intervjuu za Anadoliju.

Napominjući da se sukobi između ruskih i ukrajinskih snaga nastavljaju na mnogim tačkama širom fronta u oblastima Harkova, Hersona, Donjecka, Luganska i Zaporožja, Andre tvrdi da su ruske trupe pretrpjele velike gubitke kada su započele napad na Avdijevku.

Naveo je i da je ruska vojska izvela neuspješne napade duž linije fronta i da nije mogla da napreduje.

“Oni ne mogu napredovati ni u kom pravcu, ni u Bahmutu ni u Zaporožju. U stvari, naše desantne jedinice su poslednji put raspoređene u Hersonu, na lijevoj obali rijeke Dnjepar”, kazao je Andre.

Odbijanje ruskih napada bilo je lakše u regionu jer ukrajinske snage kontrolišu ključne pozicije i imaju čvrste linije snabdijevanja u tom području.

“Nema panike. Imamo strateške i taktičke ciljeve. Naša Vlada i vojni lideri nastavljaju da rade u koordinaciji”, dodao je.

Andre je, međutim, upozorio da je fizičko i mentalno zdravlje ukrajinske djece ugroženo zbog sukoba koji je u toku, ističući da oni koji žive blizu područja fronta kao što je Herson ne mogu ni da idu u školu.

“Zbog napada moraju ostati u skloništima. Djetinjstvo im je u potpunosti oduzeto”, rekao je Andre, ističući da sukobi ne bi trebali štetiti djeci i civilima.

Prihvati notifikacije