Svijet

Ministarstvo vanjskih poslova Egipta - Izrael jedini odgovoran za zatvaranje prelaza Rafah

Egipat je u utorak okrivio Izrael za zatvaranje graničnog prelaza Rafah u južnom Pojasu Gaze u jeku vojne ofanzive na tom području. 

FOTO: EPA/ABIR SULTAN
FOTO: EPA/ABIR SULTAN

Izrael je jedini odgovoran za humanitarnu katastrofu s kojom se Palestinci suočavaju u Pojasu Gaze – navodi se u saopćenju egipatskog Ministarstva vanjskih poslova, javlja Anadolija. 

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz pozvao je rano u utorak na ponovno otvaranje graničnog prelaza Rafah, okrivljujući Egipat za sprječavanje isporuke pomoći u Gazu.

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry odbacuje politiku Izraela “iskrivljavanja činjenica i izbjegavanja odgovornosti”, navodi se u saopćenju. 

Shoukry smatra “izraelsku kontrolu nad palestinskom stranom prelaza Rafah i vojne operacije u blizini graničnog prelaza“ kao glavne razloge za neuspjeh prelaska pomoći preko prelaza Rafah.

Izraelska vojska je prošle sedmice započela invaziju na Rafah i okupirala palestinsku stranu prelaza Rafah s Egiptom, zatvarajući jedinu kapiju Gaze prema vanjskom svijetu.

Izrael je napao Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra prošle godine.

Najmanje 35.180 Palestinaca, većinom žena i djece, od tada je ubijeno, a više od 79.000 je povrijeđeno, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti.

Više od sedam mjeseci nakon početka izraelskog rata, ogromni dijelovi Pojasa Gaze nalaze se u ruševinama, dok je 85 posto stanovništva enklave interno raseljeno.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.