Svijet

Izrael kontrolira cijelu kopnenu granicu Gaze

Izrael je preuzeo kontrolu nad cijelom kopnenom granicom Gaze nakon što je preuzeo kontrolu i nad tampon zonom duž granice s Egiptom, rekla je izraelska vojska, što je potez koji riskira kompliciranje odnosa s Egiptom.

FOTO:  EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE
FOTO: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

U televizijskom brifingu u srijedu, glavni vojni glasnogovornik Daniel Hagari rekao je da su izraelske snage stekle “operativnu” kontrolu nad Filadefijskim koridorom, koristeći kodno ime izraelske vojske za 14 km dug koridor duž jedine granice Pojasa Gaze s Egiptom.

Hagari nije precizirao na što se odnosi “operativna” kontrola, ali je izraelski vojni dužnosnik ranije rekao da su izraelske “čizme na tlu” duž dijelova koridora. Granica s Egiptom duž južnog ruba bila je jedina kopnena granica Gaze koju Izrael nije izravno kontrolirao.

“Filadelfijski koridor služio je kao „linija kisika“ za Hamas, koju je redovno koristio za krijumčarenje oružja u područje Pojasa Gaze”, rekao je Hagari, tvrdeći da su trupe “otkrile oko 20 tunela” na tom području.

Agencija Al-Qahera, bliska egipatskom državnom vrhu, izvijestila je kako je “egipatski izvor na visokoj razini” rekao da Izrael koristi tvrdnje o tunelima ispod egipatske granice s Gazom kao pokriće za svoju ofanzivu u Rafi.

“Nema istine u izvještajima izraelskih medija o postojanju tunela na egipatskoj granici s Gazom”, rekao je izvor Al-Qaheri, povezan s državnom obavještajnom službom. “Izrael koristi ove optužbe kako bi opravdao nastavak operacije na palestinski grad Rafah i produljenje rata u političke svrhe.”

Egipat je ranije rekao da je uništio stotine prekograničnih tunela s Gazom od 2013. godine.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da bi zauzimanje Filadelfijskog koridora bilo u skladu s “ograničenom” kopnenom operacijom o kojoj su izraelski dužnosnici izvijestili tim predsjednika Joea Bidena za grad Rafah.

“Kada su nas izvijestili o svojim planovima za Rafah, to je uključivalo kretanje tim koridorom i izlazak iz grada kako bi izvršili pritisak na Hamas u gradu”, rekao je Kirby novinarima u srijedu. Filadelfijski koridor dio je veće demilitarizirane zone duž obje strane cijele izraelsko-egipatske granice. Prema mirovnom sporazumu, dopušteno je rasporediti samo mali broj vojnika ili graničara u zoni. U vrijeme sklapanja sporazuma, izraelske trupe su kontrolirale Gazu.

Ranije ovog mjeseca, Izrael i Egipat su se upleli u diplomatski spor nakon što su Izraelske obrambene snage (IDF) preuzele kontrolu nad prelazom Rafah. Zauzimanje koridora signalizira da je Izrael produbio svoju ofanzivu u južnoj Gazi i dodatno ugrožava odnose s Egiptom.

Inače u srijedu, Izrael je poslao tenkove u napad na Rafah, nakon što je u utorak prvi put krenuo u srce grada uprkos naredbi vrhovnog suda Ujedinjenih naroda da odmah zaustavi napad na grad.

Dok je Izrael širio svoju ofenzivu na Rafah, visoki izraelski dužnosnik rekao je da će izraelski rat s Hamasom vjerovatno trajati do kraja godine.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi rekao je za javni radio Kan da “očekuje još sedam mjeseci borbe” kako bi se uništile vojne i upravljačke sposobnosti Hamasa i manje militantne skupine Islamskog džihada.

“Vojska postiže svoje ciljeve, ali vojska je i od prvih dana kada je predstavila svoj plan kabinetu rekla da će rat biti dug”, izjavio je. “Oni su 2024. označili kao godinu rata.”