Svijet

Rusija je prestala prijetiti upotrebom nuklearnog oružja

Rizik da ruski predsjednik Vladimir Putin upotrijebi nuklearno oružje u ratu u Ukrajini smanjio se kao odgovor na međunarodni pritisak, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u intervjuu.

FOTO: EPA-EFE/CLEMENS BILAN
FOTO: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Scholz je u intervjuu za medijsku grupu Funke povodom prve godine na dužnosti ocijenio i da se rat nastavlja s “nesmanjenom brutalnošću” iako se za sada jedna stvar promijenila.

“Rusija je prestala prijetiti upotrebom nuklearnog oružja”

“Rusija je prestala prijetiti upotrebom nuklearnog oružja, što je reakcija na crvenu crtu koju je međunarodna zajednica označila”, dodao je Scholz uz poruku da je uprkos dubokim podjelama važno nastaviti dijalog s Kremljom.

Putin je u srijedu rekao da rizik od nuklearnog rata raste, ali je inzistirao na tome da Rusija nije “poludjela” i da svoj vlastiti nuklearni arsenal vidi kao čisto odbrambeno sredstvo odvraćanja.

Iz medijske grupe Funke rekli su da je intervju sa Scholzom obavljen u ponedjeljak, a citati su odobreni u srijedu poslijepodne.

Scholz je ocijenio i da Putin mora zaustaviti rat, ali da će nakon toga biti spreman razgovarati s Rusijom o kontroli naoružanja u Evropi, dodavši da je to bilo u ponudi i prije rata.

Braneći njemačku podršku Ukrajini, za koju kritičari u Kijevu i drugdje u Evropi kažu da je bila previše suzdržana, Scholz je rekao da je Njemačka nakon Sjedinjenih Država jedan od najvećih pristaša Ukrajine.

“Činimo sve što možemo kako bismo spriječili direktan rat između Rusije i NATO-a”

“Činimo sve što možemo kako bismo spriječili direktan rat između Rusije i NATO-a. Takav bi sukob imao samo gubitnike, u cijelom svijetu”, dodao je Scholz, koji očekuje da će najveća evropska ekonomija dobro prebroditi zimu i ostati jaka i uspješna industrijska nacija dok smanjuje svoju ovisnost o ruskoj energiji.

“Sada donosimo potrebne odluke kako bismo postali dugoročno nezavisni. Od 2045. nadalje želimo biti potpuno klimatski neutralni i proizvoditi našu energiju u potpunosti bez prirodnog plina, uglja ili nafte”, naglasio je.

Upitan hoće li se ponovno kandidirati za kancelara na sljedećim izborima, rekao je “naravno”.

Prihvati notifikacije