Svijet

Njemačka: Putin pravi nejasna istorijska poređenja

Vlada Njemačke odbacila je u petak izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina o navodnoj prijetnji koju njegovoj zemlji predstavljaju njemački tenkovi isporučeni Ukrajini

FOTO: CLEMENS BILAN/EPA
FOTO: CLEMENS BILAN/EPA

Vlada Njemačke odbacila je u petak izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina o navodnoj prijetnji koju njegovoj zemlji predstavljaju njemački tenkovi isporučeni Ukrajini, prenosi Anadolija.

“Takve izjave dodatak su čitavom nizu nejasnih istorijskih poređenja koja se više puta koriste kako bi se opravdala ruska invazija na Ukrajinu”, rekao je glasnogovornik njemačke Vlade Steffen Hebestreit.

Dodao je da je Vlada Njemačke bila zabrinuta i da je stoga isporukom tenkova Leopard 2 odlučila pomoći Ukrajini u njenoj “odbrambenoj borbi” protiv ruskog “agresorskog rata”.

Njemačka to radi zajedno s nizom drugih država rekao je Hebestreit i dodao da su njemački tenkovi “isporuka pomoći i podrške, a ne učešće u ratu“.

Ruski predsjednik je, obilježavajući 80. godišnjicu bitke za Staljingrad, ukrajinski rat prikazao kao borbu protiv reprize nacizma zbog isporuke njemačkih tenkova.

“Nevjerovatno. Nevjerovatno, ali činjenica. Opet nam prijete njemački tenkovi – tenkovi Leopard, na kojima su gvozdeni krstovi. I oni žele da se ponovo bore protiv Rusije na ukrajinskom tlu uz pomoć Hitlerovih nasljednika”, rekao je Putin u četvrtak.

Prema Putinovim riječima, pogrešno je misliti da se Rusija može pobijediti na bojnom polju.

Prihvati notifikacije