Svijet

"Sjetimo se šta je bilo kad su posljednji put njemački tenkovi krenuli prema Rusiji"

Ruska ambasada u Njemačkoj poručuje kako je odluka Berlina da odobri isporuku tenkova Leopard 2 Ukrajini "veoma opasna" i da će eskalirati sukob "na novu razinu" i dovesti do "trajne eskalacije".

FOTO:  TOMS KALNINS/EPA
FOTO: TOMS KALNINS/EPA

“Ta veoma opasna odluka podiže sukob na novu razinu i proturječi izjavama njemačkih političara o nespremnosti da Savezna Republika Njemačka bude uvučena u sukob”, rekao je ambasador Sergej Nečajev.

“To uništava ostatke međusobnog povjerenja, nanosi nepopravljivu štetu ionako teškom stanju rusko-njemačkih odnosa i baca sumnju na mogućnost njihove normalizacije u doglednoj budućnosti”, dodao je.

“Odabir Berlina znači konačno odbijanje Savezne Republike Njemačke da prizna svoju historijsku odgovornost prema našem narodu za strašne nacističke zločine tokom Velikog patriotskog rata te prepuštanje zaboravu teškog puta poratnog pomirenja između Rusa i Nijemaca“, rekao je Nečajev.

“Uz odobrenje vodstva Njemačke, borbeni tenkovi s njemačkim križevima ponovno će biti poslani na ‘istočnu frontu‘, što će neizbježno rezultirati smrtima ne samo ruskih vojnika, već i civilnog stanovništva”, zaključio je.

Inače, i dobar dio javnosti u Njemačkoj nije baš da se ova zemlja miješa u rat u Ukrajini.

Desničarska AfD konstantno, s druge strane, napominje:

“Sjetimo se šta je bilo kad su posljednji put njemački tenkovi krenuli prema Rusiji”.

Prihvati notifikacije