Svijet

Scholz: Putin mora priznati da ne može dobiti rat u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin odustat će od svojih "imperijalnih ambicija" samo ako prizna da ne može dobiti rat, ocijenio je njemački kancelar Olaf Scholz.

FOTO: EPA/PETER FOLEY
FOTO: EPA/PETER FOLEY

“Zbog toga nećemo prihvatiti nikakav mir koji diktira Rusija i zato Ukrajina mora biti u stanju odbraniti se od ruskog napada”, poručio je Scholz, koji je održao govor na godišnjem zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku, koje je započelo u utorak, prenose agencije.

Povratak imperijalizma s Putinovim ratom protiv Ukrajine, rekao je Scholz, ne predstavlja samo katastrofu za Evropu već i za globalni mirovni poredak temeljen na pravilima. Pozvao je UN da odbrani ostale od onih koji bi više voljeli svijet u kojem “jaki vladaju slabima”.

“Gledamo li bespomoćno kako nas neki žele katapultirati nazad u svjetski poredak u kojem je rat uobičajeno sredstvo politike, gdje se nezavisne nacije moraju pridružiti svojim jačim susjedima ili kolonijalnim gospodarima, i gdje su prosperitet i ljudska prava privilegije nekolicine sretnika?”, upitao je Scholz.

Odgovor njega “kao Nijemca i Evropljanina” je da svi moraju osigurati da multipolarni i multilateralni svijet 21. vijeka to i ostane.

Kako bi se taj cilj što uspješnije postigao, “globalni jug” trebao bi imati veću ulogu u svjetskim odnosima i poslovima, ocijenio je njemački kancelar, koji je i najavio da će Berlin 25. oktobra biti domaćin konferencije o obnovi Ukrajine.

Prihvati notifikacije