Svijet

JEZIVE PRIJETNJE Još se jedna država želi uključiti u rat na strani Rusije: "Zapalit će cijelu istočnu Evropu"

Bjelorusija je ponovo izazvala strah da bi se zemlja mogla uključiti u ukrajinski rat na strani Rusije Vladimira Putina, piše Daily Star.

FOTO: SCREENSHOT
FOTO: SCREENSHOT

Prema izvještajima, sekretar bjeloruskog vijeća sigurnosti Alexander Volfovich ove je sedmice upozorio na još jedan evropski rat, okrivljujući Poljsku.

“Kao predstraža u istočnoeuropskoj regiji kolektivne sigurnosti, Bjelorusija se, nažalost, suočila sa svim sigurnosnim izazovima i prijetnjama. Prije svega, zabrinuti smo zbog vojne prisutnosti na teritoriju susjednih država i vojne retorike naših susjeda”, kazao je.

Dodao je da su “militarizacija Poljske i njezine agresivne namjere od primarne brige”.

‘Zapalit će cijelu istočnu Evropu’

“Na štetu vlastitih gospodarskih interesa, Poljska se odlučila za militarizaciju, povećanje broja oružanih snaga, opreme“, rekao je Volfovich. Dodao je da nitko ne mari za obične Poljake i njihove potrebe te da je cilj ovih akcija je jasan: osloboditi agresiju. „Protiv koga osloboditi agresiju? Naravno, najbliža je Republika Bjelorusija”, kazao je.

“Poljsko vodstvo mora shvatiti da ako pokrene agresiju, rat neće utjecati samo na teritorij Bjelorusije. Zapalit će cijelu istočnu Evropu”, navodno je rekao Volfovich.

Prihvati notifikacije