Svijet

Putin uzvraća prijetnjom: Nijemcima ćemo dovesti nešto više od tenkova

Vladimir Putin je rekao da Rusiji "ponovno" prijete njemački tenkovi, smjerajući pri tom na oklopnjake Leopard 2 koje je Zapad obećao Kijevu, povukavši još jednu paralelu između rata protiv Hitlera i ruske vojne kampanje u Ukrajini, prenosi Hina.

FOTO: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL
FOTO: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL

“Nevjerojatno je, ali njemački tenkovi Leopard, na kojima su iscrtani križevi, ponovno nam prijete”, rekao je ruski predsjednik u Volgogradu (nekadašnjem Staljingradu), na jugozapadu Rusije, u prigodi proslave 80. godišnjice sovjetske pobjede nad njemačkom vojskom u Staljingradu.

“I još jednom, Hitlerovi nasljednici žele se boriti s Rusijom na ukrajinskom tlu, služeći se ‘banderovcima’ “, dodao je, misleći pritom na pristaše ukrajinskog radikalnog nacionalista Stjepana Bandere (1909.-1959.)

Od početka ofenzive koju je poveo u Ukrajini 24. februara, Vladimir Putin tvrdi da su politički čelnici na vlasti u Kijevu “neonacisti” koji provode “genocid” nad rusofonskim stanovništvom u Ukrajini. Nakon odobrenja Berlina, nekoliko je zapadnih zemalja nedavno obećalo da će Kijevu poslati teške tenkove Leopard 2 njemačke proizvodnje.

“Oni koji uvlače europske zemlje, među njima Njemačku, u novi rat protiv Rusije i to neodgovorno prikazuju kao gotov čin i oni koji misle da će pobijediti Rusiju na bojnom polju, očito ne razumiju da će savremeno ratovanje s Rusijom biti potpuno drukčije”, upozorio je Putin pred vojnim dužnosnicima i pripadnicima patriotskih i udruženja mladih.

“Mi ne šaljemo naše tenkove na njihovu granicu, ali imamo čime uzvratiti”

Staljingrad je bio najžešća bitka u Drugom svjetskom ratu u kojoj je sovjetska Crvena armija, uz cijenu od milion žrtava, 1942. i 1943. godine slomila njemačke snage. Putin je podsjetio na duh branioca Staljingrada kako bi objasnio zašto će Rusija pobijediti u Ukrajini, rekavši da je ta bitka simbol “neuništivosti našeg naroda”.

“Mi ne šaljemo naše tenkove na njihovu granicu, ali imamo čime uzvratiti i to neće ostati na upotrebi oklopnih vozila”, istaknuo je.

Obilježavanje bitke za Staljingrad dolazi u vrijeme žestokih borbi između ruskih snaga i ukrajinskih vojnika u toj bivšoj sovjetskoj republici, poprištu više od godinu dana ruske ofenzive pokrenute, prema Kremlju, radi “demilitarizacije” i “denacifikacije” te susjedne zemlje.

Prihvati notifikacije