Kolumne

RJEČNIK POP KULTURE: Pjevačica sa statusom meksičke svetice koju je u filmu odglumila slavna J. Lo

Najpoznatija interpretatorka teks-meks muzike Selena Quintanilla Pérez rođena je 1971. godine u Lake Jacksonu (Texas), a život je nažalost skončala tragično.

FOTO: WIKIPEDIA
FOTO: WIKIPEDIA

Zvali su je kraljica tejano music, zbog fantastične popularnosti koju je uživala u meksičkoj dijaspori i zbog sjajnih interpretacija muzičkog stila “la frontera”, koji se rodio na granici Meksika i SAD.

U zenitu slave ubila ju je Yolanda Saldivar, predsjednica njenog fan-kluba.

Za vrijeme snimanja filma “Don Juan de Marco”, u kojem je Selena glumila uz slavnog Johnnyja Deppa, došlo je do svađe između nje i njene bliske saradnice Yolande.

Poremećena obožavateljka je sačekala u sobi “Corpus Christi” motela i ispalila nekoliko revolverskih hitaca u Selenu, zbog čega je osuđena na doživotnu robiju.

Par mjeseci prije toga Selena je uradila ploču sa do tada svojim najvećim hitom “Bidi, Bidi, Bom, Bom“, koji je vrtoglavo jurišao na vrhove svih svjetskih top-lista.

Nekoliko mjeseci poslije njene smrti izašao je posthumni album “Dreaming of You” (1995).

To je bila njena prva ploča koja je dospjela na prvo mjesto “Bilboardove” liste i jedan od najprodavanijih teks-meks albuma svih vremena – prodat je u preko tri miliona kopija.

Zbog popularnosti njene muzike, posthumno je u Hollywoodu snimljen film po njenoj životnoj priči.

Film “Selena” (1997) režirao je Gregory Nava, a Selenu je glumila Jennifer Lopez, tada manje poznata latino glumica.

Poslije tog filma legenda o Seleni neprekidno raste, izdaju se gomile treš romansiranih biografija o njenom životu u Meksiku, o njenim neuspješnim i brojnim ljubavnim vezama.

U Meksiku, Selena danas ima status svetice.

Prihvati notifikacije