Magazin

Restauracija spektakularne "Selimije" bit će završena 2025. (FOTO)

Restauracija džamije Selimije, jednog od najvećih djela arhitekte Mimara Sinana, smještene u turskom gradu Edirneu, bit će završena naredne godine, javlja Anadolu.

FOTO: AA
FOTO: AA

Uporedo se nastavljaju restauratorski radovi u unutrašnjosti i eksterijeru džamije izgrađene u 16. stoljeću.

Dok se radovi odvijaju u fazama, džamija je otvorena za molitve i posjete.

Izgradnja džamije Selimije, koja svojim izgledom oduševljava posjetioce, počela je 1568. godine. Na njoj je radilo oko 15.000 radnika, a njena izgradnja je okončana 1575. Njen izgled ostavlja veličanstven utisak na sve koji je posjete, no njen interijer je zaista vrijedan pomena.

Džamija se nalazi na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine.

Tokom restauracije, do sada je odrađena popravka kamena, obnova olova, a završeni su i radovi na tri od četiri džamijske munare, koji se vide sa svake tačke grada.

Završena je i restauracija i kupole prečnika 31 metar i visine 43 metra od tla.

Planirano je da se restauratorski radovi završe sljedeće godine.

FOTO: AA
FOTO: AA
FOTO: AA
FOTO: AA
FOTO: AA
FOTO: AA
FOTO: AA
FOTO: AA

“Džamija Selimija je remek-djelo za našu civilizaciju. Velika je stvar svjedočiti restauraciji. Radovi se intenzivno nastavljaju. Radujemo se završetku restauracije Selimije. Radovi na restauraciji su veoma osjetljiv proces. Očekujemo da će radovi biti završeni u planiranom roku”, rekao je direktor Ureda za kulturu i turizam u Edirneu Kemal Soyturk.

Istakao je da Selimija ima važnu vrijednost u gradskom turizmu.

Ističući da čak i restauratorski radovi u džamiji privlače posjetioce, Soyturk je naveo da će džamija ugostiti više posjetilaca kada radovi budu završeni.

Džamija je pod naredbom sultana Selima II izgrađena u periodu od 1568. do 1575. godine. Selimija je poznata kako po arhitekturi, tako i načinu na koji je ukrašena.

Detalji, za koje je svojevremeno bilo smatrano da je nemoguće uraditi, zahvaljujući mnogim arhitektonskim tehnikama, simboli su danas jedne od najvećih građevina iz Osmanskog perioda.