Kultura

IZDVOJENO 1.700.000 KM: Počinje restauracija Historijskog muzeja BiH

Muzej je jedna od sedam ustanova kulture od značaja za državu

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Uskoro bi trebala početi restauracija Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Objavio je to ministar kulture KS Kenan Magoda, navodeći da je za tu svrhu izdvojeno 1.700.000 KM.

“Restauracija objekta Historijskog muzeja BiH nije samo ulaganje u infrastrukturu, već i u identitet i kulturno bogatstvo naše zemlje.

Odlukom Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo da sufinansiraju restauraciju objekta Historijskog muzeja u iznosu od 1.700.000 KM, a zajedno sa Hasanom Tanovićem potvrđuje posvećenost očuvanju kulturnog naslijeđa i podstiče kontinuirane napore za revitalizaciju i očuvanje kulturnih ustanova”, naveo je Magoda.

Ističe da je restauracija Historijskog muzeja od izuzetnog značaja ne samo za identitet Općina Novo Sarajevo, Kantona Sarajevo, već i za cjelokupnu bosanskohercegovačku baštinu, kao i razvoj turizma u Kantonu Sarajevo.

“Muzej je jedna od sedam ustanova kulture od značaja za državu, podsjećam da ćemo uskoro imati i zakon o preuzimanju privremenog sufinansiranja ustanova kulture i obrazovanja, do donošenja konačnog rješenja i načina finansiranja kako njihov opstanak i svakodnevni rad ne bi bio ugrožen.

Nastavit ćemo pružati podršku kulturnom sektoru i raditi na jačanju kulturne infrastrukture kako bismo zajedno sačuvali i promovisali bogato kulturno naslijeđe naše države”, istakao je Magoda.

Prihvati notifikacije