Politika

Refik Lendo: "Deveti maj treba biti podsjetnik da nikada ne smijemo..."

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo čestitao je svim građanima BiH 9. maj, Dan Zlatnih Ljiljana, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Deveti maj je poseban datum za Evropu, ali i cijelo čovječanstvo jer simbolizira pobjedu dobra nad zlom, svjetla nad tamom, civilizacijskih vrijednosti nad silama fašizma te jednakosti i ljudskog dostojanstva nad diskriminacijom, segregacijom i tlačenjem. Za nas u Bosni i Hercegovini, ovaj datum ima još dublje značenje jer je posvećen onim najboljim među nama, koji su svojom hrabrošću i požrtvovanošću tokom agresije na našu domovinu dali najveći doprinos u novoj pobjedi istih onih vrijednosti koje su pobijedile u Drugom svjetskom ratu.

Današnji dan je prilika da odamo počast njima, dobitnicima najvećeg ratnog priznanja – Zlatnog ljiljana i da se sa posebnim pijetetom prisjetimo onih koji su dali svoje živote u odbrani Bosne i Hercegovine, ali i svih narodnih heroja i boraca zaslužnih za pobjedu nad fašizmom prije tačno 78 godina – naveo je Lendo.

Posljednja agresija na Bosnu i Hercegovinu je potvrda da, kako je rekao, fašizam jeste pobijeđen 9. maja 1945. godine, ali da nije zauvijek nestao. Neka nam ovaj datum bude podsjetnik na važnost jedinstva, mira i solidarnosti te da nikada ne smijemo odustati od borbe za domovinu, civilizacijske vrijednosti i univerzalna prava koja svaki čovjek treba uživati i koja nam uporno pokušavaju oduzeti.

Naše pobjede nad fašizmom, 1945. i 50 godina kasnije, naše su smjernice a cilj je jasan – Bosna i Hercegovina kao članica Evropske unije, zajednice država čiji su temeljeni uspostavljeni baš na današnji dan, potpisivanjem Šumanove deklaracije – ističe Lendo, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika FBiH.