BiH

Lendo: Mi smo se dogovorili da se nismo dogovorili

Tročlano rukovodstvo Federacije BiH danas je, na poziv člana rukovodstva iz reda bošnjačkog naroda održalo polučasnovni sastanak, nakon koga je potvrđeno da dogovora među sva tri člana rukovodstva nema.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Želim Vas obavjestiti da smo se mi dogovorili da se nismo dogovorili. Obzirom da sam ja zamolio i predsjednike političkih partija sa nam pomognu, do toga nije došlo, mi danas nismo mogli da dogovorimo ko će biti predsjednik, a ko potpredsjednici FBiH”, rekao je Refik Lendo.

Lendo je naglasio da neće otići na sastanak sa rukovodstvom Federacije BiH, jer je jasno da dogovora nema.

On je dodao da je sada jasno da Predstavnički dom u skladu sa Ustavom FBiH treba da se izjasni o tome ko će biti predsjednik, a ko potpredsjednici.

Pročitajte još

Sastanak sa rukovodstvom Predstavničkog doma trebao bi početi za pola sata u zgradu Parlamenta FBiH.

Bradara je navela kako joj je žao zbog usporavanja procesa jer će biti potrebno još nekoliko dana da Predstavnički dom odlučuje o predsjedniku za kojeg vjeruje da će biti onako kako je dogovorila Osmorka s HDZ-om.

Stojanović je iskazao žaljenje zbog toga što se “ne poštuje građanska većina koja postoji u oba doma parlamenta” te je nepostizanje dogovora nazvao kršenjem demokratije, odnosno pozvao je na vraćanje demokratiji.

Na pitanje da li bi kao član rukovodstva FBiH glasao za premijera koji nije Nermin Nikšić odgovara: “Očekujem da se pojavi nova većina u oba doma u Parlamentu ja bih bio spreman da potpišem, bilo SDA ili SDP. Ne bih preuzeo na sebe teret da kočim volju većine”, rekao je aludirajući na Lendu.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Prihvati notifikacije