Magazin

Recept naučnika za kvalitetniji san

Dobar san pozitivno utiče na dobro raspoloženje, poboljšava nivo energije, pa je lakše ostvariti snove i ciljeve.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Svake nove godine razmišljamo šta bismo promijenili u životu. Da li će to biti zdravija ishrana? Više vježbanja i fizičkih aktivnosti? Nova i stara prijateljstva? Način na koji se nosimo sa stresom kod kuće i na poslu?

Kako ističu stručnjaci, prije svega treba da se usredsredimo na kvalitetan i dobar san, piše RTS.

Dobar san pozitivno utiče na dobro raspoloženje, poboljšava nivo energije, pa je lakše ostvariti snove i ciljeve.

Kako spavati kvalitetno

Savjet je da je za kvalitetan san potreban kontinuitet tokom svake noći. Tako prelazimo sve četiri faze sna, gdje svaki ciklus traje do 90 minuta. Većini ljudi potrebno je sedam do osam sati sna.

Savjeti za zdrav i kvalitetan san su:

– napraviti raspored odlazaka u krevet i buđenja,

– držati se rasporeda sna i tokom vikenda i kratkih odmora.

-Ako se vrijeme spavanja i buđenja mijenjaju iz dana u dan ili vikendom, vaš ritam spavanja nije predvidiv, a tijelo ne zna kako da reaguje. Budite se u isto vrijeme svakog jutra – rekao je klinički psiholog i stručnjak za spavanje Majkl Grandner.

Izbjegavajte određenu hranu i piće

Ne uzimajte alkohol da biste smirili živce ili pomogli sebi da zaspite. Alkohol može da pomogne da zaspimo, ali postoji mogućnost da se preskoči neka od faza sna, što nije dobro za zdravlje.

Tijelo treba da iskusi sve tri faze sna – lagani san, REM stanje ili stanje sna i dubok san – da bi se u potpunosti obnovilo.

Kofein se ne preporučuje poslije podneva, kao ni teški začini koji izazivaju gorušicu ili druge probleme sa varenjem.

Postoji mnogo više načina da trenirate svoj mozak da zaspi i ostane u snu. Dobre navike uključuju eliminisanje plave svjetlosti i buke, tople kupke ili jogu za opuštanje i održavanje spavaće sobe hladnom i bez elektronskih uređaja.

Nauka nam govori da se bolje odmaramo na nižim temperaturama (15 do 20 stepeni Celzijusa).

Plava i druga LED svetla koja emituju laptopi, pametni telefoni i televizija ometaju proizvodnju melatonina, hormona sna u našem telu.

Koliko god ponekad izgledalo normalno da radite iz kreveta ili igrate igrice sa djecom u krevetu, to nije dobro jer je spavaća soba mjesto za spavanje.

-Bilo da je početak noći ili sredina noći, ako ste budni 20 ili 30 minuta, ustanite i resetujte se. U krevetu ne treba ležati budan, bez sna. Zato što budno ležanje u krevetu može stvoriti asocijaciju u vašem mozgu koja može dovesti do hronične nesanice. Umjesto da bude mjesto za odmor gdje mirno zaspite, vaš krevet postaje uznemirujuće mjesto gdje se bacate i okrećete i budite umorni – rekao je Majkl Grandner.

Još ne spavate „kao beba“? Možda će vam biti potrebna profesionalna obuka za spavanje ili posjeta specijalisti za spavanje da biste isključili apneju ili ozbiljne poremećaje spavanja.