Svijet

"Rat u Ukrajini ne može imati pobjednika"

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je danas da je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu tokom jučerašnjeg sastanka u Sočiju predložio da Turska bude domaćin susreta Putina s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Sada je ključno da se u potpunosti sprovede plan izvoza žita i da se preduzmu praktični koraci za povratak na pregovore u Istanbulu. Od početka ponavljam da rat u Ukrajini ne može imati pobjednika i čvrsto sam uvjeren da se kriza može riješiti pregovorima – rekao je Erdogan, prenijela je turska televizija TRT.

FOTO: SEDAT SUNA/EPA
FOTO: SEDAT SUNA/EPA

Erdogan je istakao da će Turska nastaviti dijalog s njenim crnomorskim susjedom Rusijom u svim oblastima kako bi doprinijela globalnom miru, prenio je TAS S.

Putin i Erdogan sastali su se jučer u Sočiju gdje su najprije razgovarali u četiri oka o energetici, trgovinsko-ekonomskim odnosima i sukobu u Ukrajini.

Potom su se u razgovore uključili i drugi zvaničnici, među kojima su bili ministri vanjskih polova i odbrane Turske i šef turske obavještajne službe, prenijela je ranije agencija RIA Novosti.

Susret Erdogana i Putina u Sočiju bio je drugi u posljednjih 17 dana, jer su se dvojica lidera prethodno sastala u Teheranu, na trilateralnom sastanku s predsjednikom Irana Ebrahimom Raisijem.

Prihvati notifikacije