Svijet

Putinov politički analitičar: Ruska ekonomija propada, a rat je izgubljen

Bivši pisac Putinovih govora i politički analitičar Abas Galjamov u razgovoru za CNN istaknuo je da postoji mogućnost vojnog udara u Rusiji. Uvjeren je da će Rusi tražiti nekoga koga mogu okriviti za značajne vojne gubitke na frontu u Ukrajini i ekonomske probleme izazvane zapadnim sankcijama.

FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE
FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE

“Ruska ekonomija propada. Rat je izgubljen. Sve je više mrtvih koji se vraćaju u Rusiju, tako da će Rusi nailaziti na više poteškoća i pokušavat će pronaći objašnjenje zašto se to događa, gledajući uokolo na političke procese, te će sami sebi odgovoriti: ‘Pa, to je zato što našom zemljom upravlja stari tiranin, stari diktator'”, kazao je Galjamov misleći na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Mogao bi stvarno otkazati izbore”

“U ovom trenutku mislim da će vojni udar postati moguć”, dodao je. Smatra da bi se vojni udar mogao dogoditi u sljedećih 12 mjeseci.

“Kada se politička situacija promijeni i kada je na čelu države omraženi nepopularni predsjednik i rat je stvarno nepopularan, a za to treba proliti krv, u tom trenutku državni udar postaje realna mogućnost”, nastavio je. Pretpostavlja da bi Putin mogao otkazati predsjedničke izbore zakazane za mart 2024.

“Sudeći po njegovim postupcima, kad bez potrebe eskalira situaciju oko nečega, mogao bi stvarno otkazati izbore. Bez pobjede nad Ukrajinom suočit će se s poteškoćama. Rusi ga ne trebaju ako nije jak. On bi doista mogao proglasiti vanredno stanje i poništiti izbore”, zaključio je Galjamov.

Prihvati notifikacije