Svijet

Erdogan se sastao sa Putinom: Važna poruka za afričke države

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin sastali su se u ponedjeljak u ruskom primorskom gradu Sočiju, javlja Anadolu.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

“Poruka koja će biti objavljena na konferenciji za novinare nakon našeg sastanka biće veoma važan korak prema cijelom svijetu, posebno prema nerazvijenim afričkim državama”, rekao je Erdogan prije bilateralnog sastanka sa Putinom.

Erdogan se nalazi u jednodnevnoj radnoj posjeti Sočiju kako bi sa Putinom razgovarao o aktuelnim regionalnim i globalnim pitanjima, kao i bilateralnim odnosima.

Oživljavanje prošlogodišnjeg historijskog sporazuma o crnomorskom žitu koji je pomogao u ublažavanju globalne krize hrane također će biti na dnevnom redu sastanka.

Očekuje se da će dva predsjednika nakon sastanka održati i zajedničku konferenciju za novinare.

Osvrćući se na trgovinske odnose, Erdogan je rekao da obim trgovine između Turkiye i Rusije iznosi 62 milijarde dolara.

“Veoma nam je drago što poduzimamo korake ka cilju dostizanja razmjene od 100 milijardi dolara“, dodao je Erdogan.

Istakao je da se guvernerka Centralne banke Turkiye Hafize Gaye Erkan također nalazi u delegaciji tokom posjete Sočiju.

“Vjerujem da je sastanak guvernera naših Centralnih banaka važan za poduzimanje koraka za korištenje domaće valute u bilateralnim odnosima”, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan doputovao je u ponedjeljak u ruski primorski grad Soči u sklopu jednodnevne radne posjete čiji cilj je oživljavanje crnomorskog sporazuma o žitu.

Prihvati notifikacije