Svijet

Putin: Sovjetsko slanje tenkova u Mađarsku i Čehoslovačku bila je greška

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da je odluka Sovjetskog Saveza da pošalje tenkove u Mađarsku i Čehoslovačku kako bi ugušili masovne proteste tokom Hladnog rata bila greška.

Vladimir Putin
FOTO: X PLATFORMA

To je bila greška – odgovorio je Putin na pitanje o percepciji Rusije kao kolonijalne sile zbog odluke Moskve da pošalje tenkove u Budimpeštu 1956. i u Prag 1968. godine.

– Nije ispravno raditi bilo šta u vanjskoj politici što šteti interesima drugih naroda – kazao je Putin, koji je 2022. poslao desetke hiljada vojnika u Ukrajinu, što je izazvalo najveći kopneni rat u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Putin je izjavio da Sjedinjene Države prave iste greške kao i Sovjetski Savez. Rekao je da Washington “nema prijatelje, samo interese”.

Mađarski ustanak 1956. ugušen je od sovjetskih tenkova i vojnika. U borbama je ubijeno najmanje 2.600 Mađara i 600 sovjetskih vojnika.

Praško proljeće 1968. je okončano kada su snage Varšavskog pakta predvođene Sovjetskim Savezom napale Čehoslovačku Socijalističku Republiku. Oko 137 Čeha i Slovaka poginulo je od posljedica invazije, tvrde češki historičari, prenosi Reuters.