Sarajevo

Profesor Midhat Ajanović održao predavanje studentima ASU u okviru programa prenosa znanja (FOTO)

Doktor filmskih nauka, stručnjak u oblasti vizuelnog pripovijedanja i animiranog filma te profesor švedskog Univerziteta Wes u Trollhattanu Midhat Ajanović održao je danas na Akademiji scenskih umjetnosti (ASU) Univerziteta u Sarajevu predavanje o temi "Kako slika priča".

Predavanje kako slika prica
FOTO: BOSNAINFO

Riječ je o prvom predavanju u okviru programa Prenosa znanja stručnjaka iz iseljeništva u javne ustanove i institucije Bosne i Hercegovine, a organizator je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ideja projekta, kako je kazao resorni ministar Sevlid Hurtić, je da stručnjaci iz BiH koji žive u svijetu dolaze u domovinu kako bi svoje dragocjeno znanje prenijeli studentima.

Javne institucije, univerziteti u BiH imaju mogućnost da pozovu stručnjake, a Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH će osigurati finansijska sredstva za njihov dolazak.

Realizacija projekta je počela na Akademiji scenskih umjetnosti UNSA jer, kako je naveo Hurtić, želja je pokazati da BiH pored doktora, inženjera i drugih, ima stručnjake i u sferi kulture u svijetu.

Za program Prenosa znanja stručnjaka iz iseljeništva u javne ustanove i institucije u BiH postoji interesovanje, a Hurtić kaže da imaju zahtjev i sa Poljoprivrednog fakulteta UNSA, Kliničkog centra iz Banja Luke i još nekih institucija.

– Nećemo nikoga izostaviti, nas na interesuje ime i prezime, već stručnjak koji će prenijeti znanje u BiH. Želimo da pokažemo da naši ljudi nisu samo fizički radnici u svijetu, već da su eminentni stručnjaci – poručio je Hurtić.

Predavanje kako slika prica
FOTO: BOSNAINFO
Predavanje kako slika prica
FOTO: BOSNAINFO
Predavanje kako slika prica
FOTO: BOSNAINFO
Predavanje kako slika prica
FOTO: BOSNAINFO

Jedan od takvih stručnjaka je profesor Midhat Ajanović koji već dugo radi sa studentima po svijetu, a od studenata Akademije očekuje aktivnost i interes za ono što će im kroz predavanja ponuditi.

– Moj razlog što sam tu je jednostavan, a to je da ono što sam naučio u životu volio bih da to podijelim sa našom djecom sa ovih prostora. Osim toga, uživam da predajem na našem jeziku – rekao je Ajanović.

Podsjetio je da je digitalni milje u kojem danas živimo karakterističan po tome što je slika sve više prisutna u našoj svakodnevnoj komunikaciji. Na predavanju se bavim tzv. vizualnom pismenošću, kako komunicirati sliku, kakvo je stanje vizualne komunikacije i kako možemo popraviti vizualnu komunikaciju. Slici se moramo posvetiti, ona uvijek ima značenje, a to značenje je jako, jako bitno za našu egzistenciju – rekao je prof. Ajanović u izjavi za Fenu.

Predavanja su zasnovana na gestaltnoj psihologiji, semiotici, klasičnoj naratologiji.

Za dekana Akademije scenskih umjetnosti UNSA Faruka Lončarevića dolazak eminentnog stručnjaka puno znači, a profesor Ajanović je jedan od najuglednijih animatora i sigurno jedan od velikih stručnjaka za film, vrlo popularan romanopisac u Hrvatskoj.

– Za studente je važno da čuju neki drugi glas, da vide kako teorija zapravo ne mora biti suprotstavljena praksi, kako se često dešava, nego može biti komplementarna praksi, odnosno kako teorija može biti jako inspirativna za mlade reditelje i mlade filmske umjetnike koje mi odgajamo ovdje – kazao je Lončarević.

Smatra da će predavanje pomoći studentima da ono što oni snime govori vrlo jasnim jezikom.

Midhat Ajanović će predavanja održavati do 9. decembra.

Prihvati notifikacije