Kultura

Stalno se vraća: Ova slika izluđuje svoje kupce

Cijena: prava sitnica!

FOTO: KEN MCKAY
FOTO: KEN MCKAY

Ako vam se sviđa, ovu sliku možete kupiti za samo 20 funti (oko 23 eura). Postoji samo jedan problem kao što otkrivaju poruke u izlogu jedne južnjačke prodavnice na jugu Engleske.

Ova slika kruži od vlasnika do vlasnika već nekoliko sedmica. To je portret mlade djevojke srednje duge kose u crvenoj haljini.

Nekako nespektakularno – ali prethodni kupci su ga brzo vratili.

Kako piše, između ostalih, list The Telegraph, prodavac je sliku vratio sa obrazloženjem da je djevojka imala “jezivu auru”. Steve Elledge, radnik u dobrotvornoj radnji u selu St Leonards-on-Sea, rekao je za novine da su kupci istakli da su ih oči djevojke “pratile po sobi na jeziv način”.

Tražeći okvir, kupac je pronašao sliku koja je sada izuzetno vrijedna.

Elledge je djelo preprodao za 25 funti. Nakon samo dva dana, kupac se vratio i rekao: “Moram se riješiti ove slike”.

Ali stvari su postale još luđe. Vratio sliku u izlog, pojeftinio je za pet funti i zalijepio na ram poruku: “Možda prokleta”, napisao je na njoj. Naravno da je uspjelo: slika je ubrzo našla novog vlasnika.

Ali ona se takođe vratila malo kasnije i molila “očajnički i drhtavim glasom” da j uzme nazad uz opasku da “nikada više ne želi da vidi tu prokletu stvar”. Prodavač Steve se nasmijao – i prekrio sliku svježim naljepnicama upozorenja. Ovog puta je na poruci napisao: „Vratila se! Prodato dva puta i dva puta vraćeno! Jeste li dovoljno hrabri?”

Nakon što je izbila strašna priča, fotografije iz izloga slike sa žutim ljepljivim notama postale su viralne. Dok su neki bili uplašeni uplašenim kupcima, drugi su vidjeli jednostavnu marketinšku strategiju od prodavca.