Magazin

Remek djelo francuskog slikara prodano za 74 miliona dolara

Remek djelo francuskog impresionističkog slikara Claudea Moneta Jezerce s lopočima je na dražbi u četvrtak u New Yorku prodano za 74 miliona dolara, tokom iznimne večeri u Christie'su koja je ostvarila prodaju od 640 miliona dolara.

FOTO: EPA/ANDY RAIN
FOTO: EPA/ANDY RAIN

Christie’s, u vlasništvu holdinga Artémis francuskog milijardera Françoisa Pinaulta, i njegov konkurent Sotheby’s, koji pripada francusko-izraelskom milijarderu Patricku Drahiju, usred su jesenske aukcijske sezone, od 7. do 15. novembra. Dvije kuće se nadaju oboriti rekorde i uprihoditi milijarde dolara, prenosi Hina.

Sotheby’s, koji je u srijedu navečer prodao Picassa za 139 miliona dolara – drugo najskuplje djelo španjolskog majstora koji je preminuo 1973. – već je na više od 400 miliona dolara zarade na aukcijama ove sedmice. Christie’s je na 748 miliona, uključujući 640 samo u četvrtak navečer.

Od 2017. to je rekordan iznos prikupljen u jednoj večeri prodaje umjetnina različitih kolekcionara, priopćio je Christie’s. Vrhunac večeri, slika Jezerce s lopočima Claudea Moneta, procijenjena na 65 miliona dolara, prodana je za 74 miliona . Tri slike Paula Cézannea, uključujući Voće i lonac s đumbirom, prodane su za gotovo 39 miliona dolara.