U mnogim domovima mirisi jeseni i priprema zimnice ove godine će izostati zbog visokih troškova. Povrće je skupo, pa se mnogi odlučuju da preskoče pripremu zimnice.
I oni koji imaju svoje povrće kažu da je to samo jedan u nizu troškova pripreme zimnice kojih su, samo naizgled, oslobođeni.
“Ja što imam svoje mada sam i ja to platila da usijem, ali opet kažem, to je moje, tako se izvlačim, a da imaš neku zaradu, nemaš”, kaže domaćica iz Janje Mira Karajčević.
“Dok napraviš ovamo sirće, so, šećer, sve je to… i tegla je skupa, tegla je tri marke i poklopac za teglu i ima tu troškova velikih”, navodi domaćica iz Trnjaka Ljiljana Lazić.
Ipak, zimnica je jedna od stvari za koju neki ne gledaju računicu. Priprema zimnice je tradicija koja se čuva i njeguje, kažu vrijedne semberske domaćice koje su se u Bijeljini okupile na petom „Karavanu zimnice“.
“Ni za šta se ne može mijenjati domaće, mi smo pravili u našem udruženju ajvar, prodali smo ne znam koliko i svi dođu kažu ovo se ne može opisati koliko je ukus dobar”, ističe Ramiza Bogaljević iz Udruženja žena Žena, Janja.
“Mi se više tu potrudimo i tu je više ručni rad i gledamo da ne stavljamo konzervans ni vinobran u naše proizvode”, navodi Dževdana Hamzić.
“To su ljudi koji se u svom porodičnom domu trude da podijele ono što proizvedu i prave sebi za ishranu”, smatra organizatorica Karavana zimnice Helena Stojić.
Ekonomski problemi sa kojima se građani suočavaju prepolovili su pripremu zimnice u odnosu na ranije godine, a zbog modernog načina života ovaj posao je sve više tradicija, a sve manje potreba, piše BHRT