Retrovizor

Prije 80 godina premijerno je prikazana čuvena "Casablanca"

Legendarni film režisera Michaela Curtisa – Casablanca premijerno je prikazan u Hollywood Theatreu u New Yorku 26. novembra 1942., kako bi se poklopio sa savezničkom invazijom Sjeverne Afrike i zauzimanjem Casablance, dok je široka distribucija počela 23. januara 1943., kako bi se iskoristila Konferencija u Casablanci, sastanak na vrhu između Churchilla i Roosevelta u tom gradu.

FOTO: WARNERBROS
FOTO: WARNERBROS

U filmu su glavne uloge tumačili Humphrey Bogart, Ingrid Bergman i Paul Henreid, a radnja je smještena u marokanski grad Casablancu, pod kontrolom višijevske Francuske, u prvim godinama Drugog svjetskog rata. Glavni motiv filma je sukob glavnih junaka između ljubavi i vrline.

FOTO: WARNERBROS
FOTO: WARNERBROS

Film je nakon prvog prikazivanja polučio osrednji uspjeh, najviše zato što je bio požuren kako bi se iskoristila popraćenost spomenute savezničke invazije nekoliko sedmica ranije.Ipak, uprkos mijenjanju scenarista koji su mahnito adaptirali nerealizirani pozorišni komad i jedva držali korak s produkcijom, i Bogartovom prvom iskustvu u romantičnoj glavnoj ulozi, Casablanca je osvojila tri nagrade Oscar, uključujući i onu za najbolji film. Likovi, dijalozi i muzika iz filma postali su legendarni, a Casablanca je s vremenom postajala sve popularnija tako da se konstantno nalazi pri vrhu izbora najboljih filmova svih vremena.

Samo snimanje filma započeo je 25. maja 1942., a zavšeno je 3. avgusta iste godine. Produkcija je ukupno koštala 1,039.000 dolara (75 hiljada više nego što je proračunom bilo predviđeno), ne izrazito, ali iznad tadašnjeg prosjeka. Cijeli film snimljen je u studiju, osim sekvence koja prikazuje dolazak majora Strassera koja je snimljena na aerodromu Van Nuys.

Prihvati notifikacije