BiH

Predstavnički dom PSBiH sutra o dopunama Zakona o odbrani BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za sutra trebalo da razmatra Prijedlog zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH, čiji je predlagač Dom naroda državnog parlamenta, sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Arhiva

Dom naroda je krajem januara, na prijedlog delegatkinje Marine Pendeš, usvojio predloženi zakon. Razlog za donošenje ovog zakona je popunjavanje praznine u važećim propisima.

Člankom 10 Zakona o odbrani BiH propisano je da je Parlamentarna skupština BiH mjerodavna za potvrđivanje postavljanja generalskog kora. Jednako tako je propisano da Parlamentarna skupština potvrđuje imenovanja u roku od 45 dana od kada joj Predsjedništvo BiH dostavi svoju odluku – kazala je Pendeš.

Dodala je da važeći zakon nije propisao što kada Parlamentarna skupština BiH u roku ne potvrdi odluku Predsjedništva BiH, te je bilo situacija kada su osobe obavljale funkciju bez važeće odluke o postavljenju.

Predloženim zakonom predviđeno je da, ako Parlamentarna skupština ne potvrdi odluku Predsjedništva u propisanom roku, ministar odbrane dostavlja novi prijedlog Predsjedništvu u roku od 15 dana.

Pročitajte još

Delegati bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH usvojilo je predloženi zakon, koji je predložilo Ministarstvo komunikacija i prometa radi prilagođavanja potrebama prakse i otklanjanja nedostataka uočenih u njegovoj dosadašnjoj primjeni.

Predloženi Zakon usklađen je sa zahtjevima iz Protokola II Multilateralnog sporazuma o stvaranju Evropske zajedničke zrakoplovne oblasti (ECAA) u pogledu naziva i organizacije djelatnosti.

Kako je ranije navedeno iz Vijeća ministara BiH, dopune zakona, između ostalog, osiguravaju pružanje usluga u zračnoj plovidbi na svim kontroliranim aerodromima u BiH, uključujući i aerodrome osnovane nakon stupanja na snagu Zakona.

Poslanici bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o Vrhovnom sudu BiH, koji je predložio poslanik Denis Zvizdić, te Prijedloga zakona o dopuni Zakona o strancima, čiji je predlagač poslanik Nihad Omerović.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe nekoliko izvještaja, informacija, kao i poslaničkih inicijativa.

Prihvati notifikacije