Politika

PS BiH: Usvojen prijedlog SDA o zaštiti Izbornog procesa i uvođenju novih tehnologija

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu usvojio po hitnoj proceduri Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakodna BiH koji je u parlamentarnu proceduru uputio Klub poslanika SDA.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Za usvajanje zakona glasalo je 26 poslanika, protiv je bilo devet, dok uzdržanih nije bilo.

Poslanici su usvojili zaključak da se usvojene izmjene i dopune Izbornog zakona upute Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH po hitnom postupku.

Rješenja sadržana u Prijedlogu zakona SDA, kako je navedeno u obrazloženju, između ostalog tiču se zaštite integriteta izbornog procesa i uvođenja novih tehnologija.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić izjavo je da SNSD neće podržati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH zato što u njemu nisu obrađeni suštinski problemi u izbornom procesu u BiH.

Predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul rekao je da je za ovu stranku neprihvatljivo da se sa 30 novih članova u Izbornom zakonu prošire nadležnosti CIK-a kako bi i zakonski bili ovlašteni da režiraju izborni proces u BiH.

Zaključujući današnju hitnu sjednicu predsjedavajući Predstavničkog doma Marinko Čavara zamolio je poslanike da budu u pripravnosti u slučaju da u parlamentarnu proceduru dođe prijedlog budžeta BiH.