Život

Poklon reisu-l-uleme šestom djetetu porodice Delić kao podrška natalitetu

Voditeljica Odjela za brak i porodicu u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Safija Malkić posjetila je porodicu Mesuda i Erme Delić u Novom Travniku.

FOTO: AGENCIJA MINA
FOTO: AGENCIJA MINA

Tom prilikom je uručila poklon reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića povodom rođenja šestog djeteta u njihovoj porodici, dječaka Imrana, saopćila je MINA.

Malkić je naglasila da je ova posjeta nastavak projekta darivanja novorođenih beba poklonom reisu-l-uleme, s ciljem podsticanja nataliteta.

– Koristimo priliku da u ovim mubarek danima mjeseca ramazana učvršćujemo veze, širimo radost i iskazujemo pažnju drugima, posebno najmlađima. Danas smo posjetom porodici Delić još jednom osvjedočili snagu porodice, slogu i ljepotu porodičnog života. Ovim činom Islamska zajednica ima za cilj pružiti podršku i podsticaj nataliteta, a poklonom reisu-l-ulema obradovati višečlane porodice, ali i poslati poruku našim džematlijama – da je snaga u porodici i zajednici – kazala je Malkić.

Mesud Delić džematlija je džemata Trenica, zaseok Potočani, na području Novog Travnika. On i njegova supruga imaju tri dječaka: Fatmira, Hamdiju i Imrana i tri djevojčice: Fatu, Merjemu i Šeherzadu. Oboje su nezaposleni, žive od poljoprivrede, uzgoja stoke i prodaje mlijeka, te na taj način prehranjuju porodicu.

Pročitajte još

Darivanju porodice Delić prisustvovali su imam džemata Trenica Nermin ef. Čakić i koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Novi Travnik.

Imam džemata Trenica, Nermin ef. Čakić je kazao da je porodica Delić najbrojnija u džematu. Njihovo šestero djece su ukras našeg džemata i Medžlisa. Ovaj znak pažnje i podrška ovoj porodici znači mnogo svima nama, jer nam ukazuje na značaj zajedništva i jedinstva – kazao je Čakić.

Fata Hajrić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Novi Travnik, istakla je kako je porodica Delić primjer čestitosti i zdrave porodice.

Stručna saradnica Ureda za društvenu brigu Amela Brdar porodici Delić uručila je prehrambene i higijenske ramazanske pakete.

Poklon reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića dodjeljuje se porodicama koje su dobile peto dijete, šesto ili više, a žive na području entiteta RS, odnosno šesto dijete, sedmo ili više, a žive na području entiteta FBiH. Riječ je o podršci porodici i promociji nataliteta, a ova aktivnost Odjela za brak i porodicu finansira se iz Fonda Bejtul-mal, navodi se u saopćenju.