Život

Počeo tradicionalni planinarski pohod: Sjećanje na "put života" je trajna obaveza

U organizaciji Planinarskog kluba “Goražde – Maglić” danas je počeo 27. tradicionalni planinarski pohod “Grebak – put života”, kojim goraždanski planinari nastavljaju njegovati tradiciju sjećanja na sve ono što je Grebak značio u najtežim ratnim danima u opkoljenom Goraždu.

FOTO: FENA/ELMA GECA
FOTO: FENA/ELMA GECA

Ove godine pohod je okupio više od 120 učesnika iz Goražda, Gračanice, Gradačca, Tuzle, Zenice, Sarajeva i drugih krajeva, a pohod je tradicionalno krenuo sa centralnog spomen-obilježja” Goražde grad heroj, svojim braniocima” gdje je odata počast i položeno cvijeće, dok je učesnike pohoda ispratio ministar za boračka pitanja BPK Goražde Avdo Mirvić.

Predsjednik PK “Goražde – Maglić” Zajko Šovšić naglašava da je sjećanje na Grebak trajna obaveza te da se organizacijom pohoda nastoji posebno generacijama koje nisu bile ni rođene, ukazati na značaj Grepka.

– Prolazeći dionicom dugom oko 48 kilometara učesnici pohoda zaustavljaju se na mjestima stradanja koja su obilježena kao trajni podsjetnik na ta vremena gdje se uz historijski čas odaje počast onima koji usljed ekstremnih uslova nisu uspjeli preći put spasa – napomenuo je Šovšić.

I ovogodišnji pohod dio je programa obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, na području BPK Goražde.

Prihvati notifikacije