Njegova „svilenkasta“ ravnoteža između slatkog likera od kafe i gorke kofeinske note spaja se u veoma prijatan ukus.
Ipak, espreso martini ne može „vladati“ zauvijek, i postoje i drugi kokteli sa kafom koji zaslužuju pažnju.
Evo pet savjeta za podizanje vaših koktela sa kafom na viši nivo.
Koristite kvalitetan napitak sa infuzijom kafe
Bilo da tražite kofeinski podsticaj ili jednostavno želite ukus koji ga oponaša, korištenje vrhunske baze za vaše koktele sa kafom je od ključnog značaja.
Mr Black Cold Brew je omiljen među ljubiteljima espreso martini koktela zbog svog intenzivnijeg ukusa.
Ljubitelji tekile treba da probaju Quintaliza Tekilu, dvostruko destilovanu reposado tekilu koja sazrijeva u buradima za kafu, pružajući slojevit gutljaj sa karamel i orašastim podtonovima.
„Suho mućkanje“ za kremastu pjenu
Mnogi kokteli sa kafom imitiraju izgled kafe, zamjenjujući umjetnost bariste ukrasom miksologa, a savršen ukras počinje mekim slojem pjene koja pluta iznad tamnog napitka inspirisanog kafom.
Barmeni iz The Polo Bar-a u Dubaiju naglašavaju važnost „suhog mućkanja“ kada su u pitanju kokteli sa kafom. Prvo, pomiješajte sve sastojke sa ledom u šejkeru, zatim procijedite led i obavite drugo, suho mućkanje kako biste stvorili krem i napravili impresivno slojevit napitak.
Koristite espreso
Irska kafa je možda jedini slučaj kada treba koristiti crnu kafu u koktelu.
Crna kafa je manje koncentrisana od espresa i lako može razvodniti piće ili rezultirati nedostatkom intenziteta. Jednostavan trik je da koristite Nespreso kapsule, posebno njihove kapsule za ledeni espreso, koje su posebno dizajnirane da najbolje prijaju kada se služe s mlijekom, ledom ili drugim aromama.
Koristite espreso
Irska kafa je možda jedini slučaj kada treba koristiti crnu kafu u koktelu.
Crna kafa je manje koncentrisana od espresa i lako može razvodniti piće ili rezultirati nedostatkom intenziteta. Jednostavan trik je da koristite Nespreso kapsule, posebno njihove kapsule za ledeni espreso, koje su posebno dizajnirane da najbolje prijaju kada se služe s mlijekom, ledom ili drugim aromama.
Autor: Džilijan Dara, saradnica Forbesa