Svijet

Papa poručio liderima: "Molim vas, idemo naprijed, a ne unatrag"

Papa Franjo pozvao je u subotu čelnike na klimatskom samitu COP28 u Dubaiju da pojačaju napore i naprave zaokret u spašavanju planete.

FOTO: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI
FOTO: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

-Neka ovaj COP bude prekretnica: neka pokaže jasnu i opipljivu političku volju, koja će dovesti do ubrzanja ekološke tranzicije poručio je, prenosi France24.

Papa je također rekao da bi svijet trebao prestati koristiti fosilna goriva.

Govor pape Franje, koji je zbog gripe otkazao put na pregovore Ujedinjenih naroda o klimi, pročitao je drugi najviši vatikanski službenik, kardinal državni tajnik Pietro Parolin.

Tranzicija “mora biti efikasna, obavezujuća i laka za praćenje” i primjenjivati se na “četiri područja: energetsku efikasnost, obnovljivu energiju, prestanak upotrebe fosilnih goriva i obrazovanje kako bi naš način života manje ovisio o njima”, kazao je.

-Molim vas, idemo naprijed, a ne unatrag – rekao je papa, koji je ekologiju učinio jednom od glavnih tema svog papinstva i čija je enciklika iz 2015. “Laudato si” (“Hvaljen budi”) izložila argumente Vatikana za odbranu okoliša.

Franjo je prošlog mjeseca objavio još jedan tekst o klimatskim izazovima, “Laudate Deum” (“Hvalite Gospodina”), u kojem je pozvao razvijene ekonomije da prestanu koristiti fosilna goriva.