Politika

Bećirović: Moramo iskazati poštovanje prema žrtvama drugih naroda! Vukovar je velika opomena (VIDEO)

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović danas je boravio u Vukovaru...

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović danas je boravio u Vukovaru prisustvovao obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 32. godišnjice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu.

U kapacitetu člana Predsjedništva BiH, ali i uime ogromne većine dobronamjernih građana BiH, danas sam došao u Vukovar da iskažem duboko poštovanje nevinim žrtvama i braniocima Vukovara. Smatram da u cijeloj regiji moramo imati više državnika, a manje politikanata – izjavio je Bećirović za Fenu.

Državnici, prema njegovim riječima, ne smiju samo da brinu o svojoj političkoj popularnosti, oni moraju da iskažu hrabrost, odgovornost i ljudskost, da iskažu poštovanje i žrtvama, nevinim žrtvama iz drugih naroda, a ne samo iz naroda koji im pripadaju.

Smatram da je Vukovar velika opomena i za međunarodnu zajednicu. Ovdje se pokazuje što se dogodi kada se zlo ne sasječe u korijenu. Oni koji su 1991. godine ubijali nevine građane Vukovara, Dubrovnika i drugih hrvatskih gradova, nastavili su od 1992. godine da ubijaju nevine građane Bijeljine, Zvornika, Vlasenice, Žepe, Višegrada, Goražda, Foče, Sarajeva, Prijedora, Bihaća i brojnih drugih bosanskohercegovačkih gradova. Ta zločinačka politika imala je kulminaciju 1995. godine kada je u i oko Srebrenice počinjen jedini genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, genocid nad Bošnjacima – rekao je Bećirović.

Zato moramo svjedočiti istinu i zato je, kako je dodao, veoma opasno kada imamo izjave pojedinih zvaničnika kao što su to izjave čelnika bh. entiteta RS u kojima on ponovo priziva zločinački projekat velike Srbije. To je jedna užasna poruka. Takve poruke, kojima se ugrožava državnost i opstanak brojnih država u ovom dijelu Evrope, za svaku su osudu. Takve izjave zadnji put u Evropi su se čule 30-ih godina prošlog stoljeća – rekao je Bećirović.

Dodao je da je u Vukovaru i zato da iskaže poštovanje učesnicima maratona Vukovar-Srebrenica koji su i ove godine iskazali pijetet žrtvama genocida u Srebrenici. Moja je namjera da jačam dobrosusjedske odnose Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. To sam pokazao i u maju mjesecu ove godine kada sam bio u posjeti Zagrebu. Mislim da postoji snažan potencijal za jačanje i ekonomskih i političkih veza između naše dvije države – rekao je Bećirović.

U spomen na hrvatske branitelje i civile poginule u agresiji na Vukovar 1991. danas su podno spomenika na Memorijalnom groblju Domovinskog rata brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće, među kojima i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.