Magazin

Ovo su namirnice koje mogu da budu okidač za migrenu

Više od 10 posto ljudi širom svijeta, posebno između 20 i 50 godina, ima migrene.

glavobolja migrena bol u glavi
FOTO: PIXABAY

„Stalno me pitaju da li postoji ishrana koja može da spreči simptome migrene. Ne postoji. Ali određena hrana može izazvati migrene i pogoršati simptome“, kaže dr Fred Koen, specijalista za glavobolju i docent medicine i neurologije na „Icahn School of Medicine Mount Sinai“.

Prema kliničkim ispitivanjima, to su:

– kofein

– alkohol

– mlječni proizvodi

– mononatrijum glutamat (pojačivač ukusa koji se nalazi u prerađenoj hrani i grickalicama)

– nitrati i nitriti (nalaze se u prerađenom mesu kao što su kobasice, viršle i delikatesno meso)

– agrumi (pomorandža, limun, limeta i grejpfrut)

– vještački zaslađivači (aspartam i sukraloza, koji se često nalaze u dijetalnim gaziranim pićem)

– hrana bogata tiraminom (odležano meso i dimljena riba)

– luk

– orasi

– fermentisana hrana (kiseli krastavci, kimchi, kombucha i kiseli kupus)

– gluten (hljeb, žitarice, pekarski proizvodi, raž i ječam)

„Svojim pacijentima uvijek govorim da obrate pažnju na ishranu. Savjetujem im da vode dnevnik glavobolje kako bi im pomogli da identifikuju moguće okidače“, ističe dr Koen, prenosi Index.hr.