BiH

Otvoren spomen-park 15. maj u čast branitelja Tuzle i BiH

U tuzlankom naselju Brčanska Malta danas je otvoren spomen-park 15. maj u čast branitelja Tuzle i Bosne i Hercegovine u agresiji od 1992. do 1995. godine.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Osjećaj je prelijep. Obilježavamo najvažniji dan Dan Grada Tuzla. Tog 2. oktobra 1943. godine Tuzla je postala najveći oslobođeni grad u pokorenoj Evropi. Ove godine smo se odlučili da obilježavanje traje dva dana. Danas otvramo spomen-park 15. maj u znak sjećanja na branitelje Tuzle i BiH koji su odbranili sve tradicionalne vrijednosti – kaže Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

O značaju 2. oktobra 1943, ali i 15. maja 1992. godine govorio je i Meša Bajrić, koji je bio na čelu tuzlanskog MUP-a u vrijeme agresije na BiH.

U trenutku kada obilježavamo 80. godišnjicu oslobođenja Tuzle u Drugom svjetskom ratu, 31. godišnjicu formiranja Drugog korpusa Armije R BiH, sa zadovoljstvom ističem da smo i 15. maja 1992. godine bili skupa, na braniku tradicionalni bosanskih vrijednosti. Nije fraza, usitinu, da su Srbi, Hrvati i Bošnjaci bili u stroju odbrane teritorijalno suvereniteta i integriteta. Danas kada otvaramo ovaj spomenik prilika je da još jednom podsjetimo na jedinstvo naroda, policije i vlasti u Tuzli u najtežim trenucima – kaže Meša Bajrić.

Večeras na Trgu slobode u 19.30 sati održat će se koncert “Tuzli, s ljubavlju”.

Prihvati notifikacije