BiH

Penzioneri u Tuzli održali mirni protest: Traže od vlasti ispunjenje ova tri zahtjeva

Mnogi penzioneri okupili su se danas na Trgu Slobode u Tuzli tražeći svoja prava.

FOTO: BLICKO JUNIOR/TUZLANSKI.BA
FOTO: BLICKO JUNIOR/TUZLANSKI.BA

Kako su organizatori naveli, glavni zahtjevi su povećanje prosječne penzije, poboljšana zdravstvena zaštita te izgradnja gradskoj groblja.

“Okupili smo se zbog nezadovoljstva koje nam pričinjava vlast. Ponovo tražimo da prosječna penzija bude 52% od prosječne plate u Federaciji, statističkim manipulacijama vlast je ustvrdila da je penzija već tolika, međutim, oni oko 80 hiljada ljudi s najmanjim penzijama izbace iz statistike i onda dobiju veći prosjek. Tražimo i druge stavri koje trebaju penzionerima, danas ćemo govoriti o zdravstvu, problemu UKC-a, jer umjesto da rješavaju zdravstvene probleme, političari se bore čiji će čovjek doći u upravne, nadzorne odbore ili menadžment.

Tražimo od gradske vlasti da se konačno sagradi gradsko groblje. Nama će još malo groblje sa Trnovca sići do Panonike. Radi socijalnih potreba, Gradska uprava i Gradsko vijeće moraju nam osigurati gradsko groblje što prije”, rekao je Vehid Jahić, predsjednik GO Stranke penzionera/umirovljenika Tuzla.

Ovo je prvi protest penzionera u ovoj godini i, kako poručuju, zadovoljni su današnjim odzivom te neće stati dok se njihovi zahtjevi ne ispune, javlja tuzlanski.ba.

Prihvati notifikacije