Ekonomija

Održana Međunarodna naučna konferencija o digitalnoj ekonomiji DIEC 2023. u Tuzli

U organizaciji Visoke škole Internacionalna poslovno-informaciona akademija Tuzla danas je održana šesta Međunarodna naučna konferencija o digitalnoj ekonomiji DIEC 2023.

FOTO: EDIN SKOKIĆ/FENA
FOTO: EDIN SKOKIĆ/FENA

Međunarodnu naučnu konferenciju otvorio je predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla Nedret Kikanović, koji je istakao kako s aspekta članica Komore u budućnosti će se digitalna ekonomija više i konkretnije koristiti.

“Svjesni smo činjenice gdje se nalazimo kada je u pitanju oblast digitalne ekonomije i sigurno je da moramo biti svjesni da će to postati sastavni dio nas. Počašćeni smo prisustvom kolegica i kolega iz Beograda i Osijeka, ali i svih učesnika ovogodišnjeg DIEC-a”, rekao je Kikanović.

Direktor IPI akademije Damir Bećirović ističe činjenicu kako nikad kvalitetniji radovi nisu pristigli na konferenciju kao ove godine, a autori su iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Svi pristigli i recenzirani radovi objavljeni su u zborniku DIEC 2023.

“Ovo je prva konferencija o digitalnoj ekonomiji koja je održana u Bosni i Hercegovini i jedna od prvih konferencija u regionu koja se bavi prvenstveno pitanjima digitalne ekonomije, informacionih tehnologija i generalno utjecaja digitalnih promjena na sve procese, ne samo ekonomske nego i šire društvene. Zahvaljujući digitalnim tehnologijama, i u vrijeme pandemije uspjeli smo održati kontinuitet održavanja. Konferencije ne bi bilo bez svesrdnog angažmana uposlenika IPI akademije, ali i bez dvije institucije – Fakulteta organizacijskih nauka Univerziteta u Beogradu i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta Josip Jurja Štrosmajer iz Osijeka”, ocijenio je Bećirović.

Pozvana predavanja na DIEC-u održali su prof. dr. Anton Biloš i mag. oec. Bruno Budimir sa Ekonomskog fakulteta u Osijeku, zatim dr. Branka Radić s Akademije strukovnih studija iz Beograda i dr. Danijela Stojanović s Instituta ekonomskih nauka Srbije.

Između dvije sesije predstavljanje je imao Ariel Aguilar iz Argentine koji je prezentirao projekt “La Bitcioneta”.

Potom su svoje radove prezentovali dr. Haris Hamidović, dr. Jasmina Kabil-Hamidović, Amina Buljubašić, Edina Šehić, mr. Mustafa Bešić, mr. Selena Kurtić, sr. Valerij Grašič, prof. dr. Dino Arnaut, dr. Damir Bećirović, doc. dr. Anida Zahirović-Suhonjić i mr. Adnana Beganlić.

Prihvati notifikacije