Zdravlje

Opasnost u zalogaju: Šećer skače kao lud od ove namirnice, a pravi i štetu našim crijevima

Savremeni užurbani stil života često nas primorava da biramo brza rješenja kako bismo utolili glad, zbog čega pekarski proizvodi postaju čest, ali nezdrav izbor.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Nutricionistkinja Lisa Ričards upozorava da su upravo peciva loša za zdravlje crijeva jer sadrže velike količine rafinisanog šećera i brašna.

Ona objašnjava: „Peciva su štetna za zdravlje crijeva zbog visokog sadržaja šećera i rafinisanog brašna. Ti sastojci doprinose brzim skokovima šećera u krvi, podstiču oslobađanje insulina i potencijalno uzrokuju hroničnu upalu.“ Takođe, prekomjerna konzumacija šećera može doprinijeti nakupljanju masnoće u organizmu.

Posebno rizične među pekarskim proizvodima su krofne.

Iako mnogima omiljeno pecivo, one se prže u nezdravom ulju, čime se dodatno povećavaju rizik po zdravlje.

Kombinacija rafinisanih ugljenih hidrata i trans masti u krofnama stvara uslove za razvoj brojnih zdravstvenih problema, piše Najžena.

Ričards naglašava: „Krofne sadrže visoke količine rafinisanih šećera, nezdravih masnoća i procesuiranih sastojaka. Obično se prave od rafinisanog pšeničnog brašna i prepune su dodatih šećera, što uzrokuje nagli porast nivoa glukoze u krvi pri konzumaciji.“

Taj nagli porast šećera pokreće povećanje insulina, a dugoročno ovakav obrazac može doprinijeti razvoju insulinske rezistencije, jer tijelo sve teže reguliše nivo glukoze.