BiH

Održan konsultativni sastanak o uvođenju Amber Alert sistema u FBiH

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak i predstavnici Federalne uprave policije održali su danas konsultativni sastanak sa predstavnicima ambasade SAD-a u BiH i predstavnicom Centra za sigurni internet na kojem su razgovarali o uvođenju Amber Alert sistema.

FOTO: FMUP
FOTO: FMUP

Federalni ministar Ramo Isak je od početka stupanja na funkciju prepoznao važnost uspostave ovog sistema te u skladu sa svojim nadležnostima kontinuirano vrši koordinaciju sa direktorom Federalne uprave policije u vezi sa mogućnostima uspostave navedenog sistema.

Na sastanku je dogovoreno da će se održati još jedan sastanak kako bi se definisale aktivnosti koje je potrebno poduzeti u narednom periodu kako bi se uspostavio Amber Alert sistem.

Amber Alert funkcioniše tako da se informacije o nestanku djeteta šire putem dojava na mobitelu, internetu, televiziji, radiju, jumbo plakatima i drugim sredstvima javnog informisanja. Širenje informacija na ovaj način ima za cilj da se alarmira šira javnost kako bi povratne informacije doprinijele pronalasku nestalih osoba, saopćeno je iz FMUP-a.