BiH

Kome je FBiH dužna isplatiti po hiljadu KM po kvadratnom metru stana

“Prema sudskim presudama koje se donose taj bi iznos bio više od tri puta veći i iznosio bi preko 71 milion KM“, pojasnio je ministar Nedić.

FOTO: ILUSTRACIJA/FENA
FOTO: ILUSTRACIJA/FENA

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u formi nacrta usvojio je zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, budući da prijedlog Vlade FBiH da se ovaj zakon razmatra po hitnoj proceduri nije dobio potrebnu većinu u ovom domu.

Pročitajte još

Zakon se odnosi na osobe koje su zaključile ugovor o otkupu stana na kojem je postojalo stanarsko pravo, ali im nije omogućeno da uđu u posjed stana i nisu riješile stambeno pitanje. Predlagatelj Zakona u ovoj situaciji predlaže isplatu novčane naknade nositelju stanarskog prava ili njihovim nasljednicima.

Također, odnosi se i na nositelje stanarskog prava čiji zahtjev je bio odbijen u postupku otkupa stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo, a te osobe nisu riješile stambeno pitanje.

Finansijsko obeštećenje

Kako je poslanicima pojasnio federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić suština zakona odnosi se na finansijsko obeštećenje osoba koje imaju stanarsko pravo u Federaciji BiH, a nisu u posjedu istih.

„Prema predloženom zakonu za kvadratni metar stana nositeljima stanarskog prava bio bi isplaćen iznos od hiljadu KM, umanjen za jedan posto amortizacije na godišnjem nivou. Iznos je to kojeg je predložio Evropski sud za ljudska prava.

Zbog nepostojanja zakona sudovi donose presude u kojima se nositelji stanarskog prava obeštećuju po tržišnim cijenama što značajno utječe na Budžet FBiH. Zakonskim uređenjem ovog pitanja uvest ćemo jedinstvenu naknadu, a ujedno i zaštiti Budžet FBiH iz kojega bi za preko 670 stanova na koje se odnosi i preko 38 hiljada kvadratnih metara stambenog prostora trebalo isplatiti oko 21 milion KM.

Prema sudskim presudama koje se donose taj bi iznos bio više od tri puta veći i iznosio bi preko 71 milion KM“, pojasnio je ministar Nedić, prenosi Večernji list.

Usvajanjem zakona koji bi uredio ovu oblasti osiguravaju se uvjeti za provedbu presude Ustavnog suda BiH od 30. marta 2012. godine, presuda Ustavnog suda Federacije BiH od 15. decembra 2009. godine te od 11. aprila 2017. godine kao i nekoliko presuda Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava.

Poslanici su na istoj sjednici usvojili i Prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Bosne i Hercegovine za finansiranje Projekta unapređenja zdravstvenih sistema.

Na raspolaganju 19,2 miliona eura

Donošenjem ovakve odluke Federaciji BiH bit će na raspolaganju 19,2 miliona eura, a sredstva će biti korištena za unapređenje kvalitete zdravstvene usluge koje javno-zdravstveni sektor pruža osiguranicima, sanaciju finansijskog stanja u javnim zdravstvenim ustanovama te uvođenje novih informacijsko – komunikacijskih tehnologija u rad i poslovanje zdravstvenih ustanova. To bi trebalo omogućiti brži protok informacija koje se odnose se na stanje osiguranika, njihovo arhiviranje i dr. kao i osigurati direktorima ustanova relevantne informacije u realnom vremenu kako bi se poboljšalo finansijsko rukovođenje ustanovama.